HND: Tražimo da vrh HRT-a odgovori zašto se sastao s Todorićem!

TRAŽIMO da se v.d. ravnatelja Mislav Stipić, te urednici i novinari koji su nazočili sastanku s Antom Todorićem, u okviru kuće očituju o sadržaju sastanka, stoji u priopćenju Izvršnog odbora Hrvatskog novinarskog društva čiji je predsjednik Zdenko Duka još jučer, komentirajući ekskluzivnu Indexovu vijest o sastanku ravnatelja i urednika HTV-a sa Antom Todorićem, kazao kako je vrh HRT-a morao o izvijestiti javnost o navedenom sastanku.

> Index doznaje: Vrhuška HTV-a i urednici iz gospodarstvene redakcije na ´briefingu´ kod Todorića

> HTV je imao dogovor s premijerkom Kosor da je se pita samo oko Strasbourga

> Sramotni igrokaz Čuljakice i Jace na HTV-u: Puna im usta Hrvatske, a ni riječi o nezaposlenima

Podsjetimo, v.d. ravnatelj HTV-a Mislav Stipić, v.d. urednik Informativnog programa HTV-a Renato Kunić, novopečena urednica Gospodarstvene redakcije Anja Konosić, nova urednica nove gospodarske emisije "Svijet profita" Tončica Čeljuska, novopečeni šef odjela regionalnog programa Đurica Drobac te novinar Kornat Vilović iz gospodarstvene redakcije u utorak su posjetili sina najvećeg tajkuna s ovih prostora Antu Todorića. Pitanja koja smo im uputili o misterioznom sastanku koji se odvio van prostorija HRT, urednike i ravnatelja činili su nervoznima, te su uporno tvrdili da se radilo o uobičajenom sastanku izbjegavajući odgovoriti na pitanje o temi tog sastanka.

Neobični 'novinarski briefing'

Iz HND-a su zabrinuti prvenstveno mogućnošću komercijalnog utjecaja na HRT, naročito zbog "'miješanog sastava' izaslanstva, koji uključuje odgovorne za poslovnu politiku kuće i one koji rade u programu", radi čega ističu "kako uplitanje poslovnog vodstva kuće u program nije u skladu s uobičajenom praksom te se ovakav sastanak ne može nazvati 'uobičajenim novinarskim briefingom'".

"Obzirom na to da je Agrokor jedan od najvećih oglašivača želimo u potpunosti odagnati zloguke glasine koje su se nakon ovog sastanka pojavile, a koje spekuliraju o dogovoru oko financiranja jednog od novih digitalnih programa, kao i afirmativnom izvještavanju o poslovanju Agrokora u programima HRT-a. U takvo što zaista ne želimo vjerovati", stoji u priopćenju HND-a.


Iz Novinarskog društva ponavljaju kako program javne televizije financiraju građani koji traže transparentnost poslovanja i objektivnost izvještavanja. Stoga su, navode, s obzirom na Rezoluciju Europskog parlamenta, od 16. veljače, u kojoj se u točkama 17. i 18. upozorava na problem slobode medija i stanja na javnoj televiziji, u Hrvatskoj, dužni upozoriti "kako u Hrvatskoj još nisu stvoreni uvjeti za slobodan rad novinara, te da se one koji istražuju korupciju i kriminal zastrašuje i sprječava u obavljanju njihova posla".

Podobna i nepodobna pitanja

Iz Novinarskog društva traže i da se nakon usvajanja Zakona o HRT-u, osigura depolitizacija, uklanjanje komercijalnih interesa i neovisnost uređivačke politike javne televizije". U tom kontekstu upozoravaju na stvari koje se svakodnevno u programu HRT-a događaju, a koje su u suprotnosti s navedenim preporukama, kao što je nedavno gostovanje premijerke Jadranke Kosor u Dnevniku 3 na dan kada je Hrvatski zavod za statistiku objavio informaciju o rekordnom broju nezaposlenih u Hrvatskoj.

"No, u intervjuu s premijerkom, koji je trajao sedam minuta, to pitanje nije spomenuto. Funkcija javnog TV servisa jest objaviti najvažnije vijesti dana, te se u ovom slučaju nikako ne može raditi o autonomnosti i diskrecijskom pravu nečije uređivačke politike. Argumentacija glasnogovornice HRT-a i urednice emisije jest, kako je s 'premijerkom postojao dogovor da je se pita samo o razgovorima u Strasbourgu'", ističu iz HND-a te dodaju kako se postojanje dogovora o podobnim i nepodobnim pitanjima u predizbornoj godini i vremenu kada je hrvatsko gospodarstvo na klimavim nogama, te bilježi rekordan broj nezaposlenih, kosi sa svim pravilima i postulatima novinarske profesije, koji su jasno deklarirani i u dokumentima Međunarodne Federacije novinara čiji je HND član.

Zašto se i po kojom kriteriju provode kadrovske promjene na HTV-u?


"Kako bismo pokušali zaštititi ulogu javnog TV servisa, te pokušali povratiti ugled i značaj javne televizije u doba sveopće komercijalizacije, još jednom naglašavamo kako kriteriji i izbor članova Nadzornog odbora, te uskoro i Programskog vijeća HRT-a, dovode u pitanje kredibilitet HRT-a", priopćeno je iz HND-a.

Novinarsko društvo zahtijeva i pojašnjenja i odgovore na pitanje po kojim kriterijima i zašto su u ovom trenutku provedene nove kadrovske promjene u Informativnom programu, a od v.d. ravnatelja HTV-a Mislava Stipića traže hitno očitovanje oko poziva na sastanak s novinarima Informativnog program,a o aktualnom stanju u kući, "na koji u proteklih tri tjedna nije odgovorio".

Zbog svega navedenog IO Ogranka HND-a pri HTV-u, poziva novinare i ostale zaposlene u Informativnom programu HTV-a, na zajednički sastanak u ponedjeljak 21.veljače 2011. u 13 sati.

Pročitajte više