HND upozorava na govor mržnje i prijetnje prema novinarima

Foto: FaH

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zahvalilo je u srijedu pojedincima te domaćim, inozemnim i međunarodnim organizacijama i institucijama koje su javno iskazale zabrinutost zbog, kako navode, pokušaja ubojstva predsjednika HND-a Saše Lekovića, ali i upozorile da se novinarima u Hrvatskoj već dulje vrijeme nekažnjeno izravno prijeti, pa čak i smrću.

Policijsku istragu usmjerenu na "diverziju na kotaču automobila" predsjednika HND-a i prijetnje koje je dobivao, ali i prijetnje drugim novinarima, HND je pozdravio kao poruku da se ubuduće napadi na novinare neće ignorirati, ističući kako očekuju da napadači na novinare konačno budu kažnjeni.

Na mržnju pozivaju i osobe "velikog utjecaja u javnosti"

HND napominje kako su „zgroženi količinom odvratnih komentara na društvenim mrežama kao i na nekim web portalima“. Neki od tih komentara mogu se okvalificirati i kao govor mržnje pa i poticanje na nove napade na novinare, stoji u priopćenju koje je potpisao potpredsjednik HND-a Denis Romac.

Portale zbog toga pozivaju da otkažu gostoprimstvo autorima takvih komentara, navodeći kako posebno zabrinjava što su neki autori tih komentara i osobe velikog utjecaja u javnosti.

HND i mnoge nevladine udruge u petak su pozvale na istragu navodnog pokušaja ubojstva Lekovića, te je zbog tog slučaja kao i ranijih prijetnji novinarima, više saborskih klubova zatražilo tematsku sjednicu Odbora za medije.
 

Pročitajte više