HNK će zbog druženja mladih ograditi trakom? Pogledajte što je Božinović rekao

Foto: Pixsell

ŠEF Stožera Davor Božinović danas je na press konferenciji komentirao najavljene strože kontrole spontanih javnih okupljanja.

Podsjetimo, jučer je na snagu stupila odluka Stožera kojom se preporučuju strože kontrole javnih okupljanja. 

Iako to nije eksplicitno navedeno, jasno je da se to odnosi prvenstveno na masovna druženja mladih za vikend, prvenstveno oko zgrade Hrvatskog narodnog kazališta.

> Zagrebu kreće stroža kontrola spontanih javnih okupljanja

Danas su na press konferenciji Stožera novinari pitali Davora Božinovića na što se odnosi ta odluka, a on je u poduljem odgovoru u jednom trenutku spomenuo mogućnost ograđivanja prostora na kojima dolazi do masovnih okupljanja - trakom.

Pogledajte Božinovićev odgovor

"To je mogućnost koja postoji u koordinaciji nacionalnog i lokalnih stožera. Ta odluka je objavljena jučer i radi se o nečemu što je preventivnog karaktera", rekao je Božinović.

"Ti neki bitni dijelovi grada se možda mogu i ograditi nekim trakama. To je sad pitanje izvedbe odluke. Ona nije represivna, ona je preventivna i šalje poruku da određena ponašanja i okupljanja sigurno nisu dobra, vidjeli smo i slike nakon tih okupljanja u centru grada, koliko je tu bilo posla za komunalce", rekao je šef Stožera, jasno aludirajući upravo na okupljanje mladih kod HNK.

"Moramo prije svega doprijeti do svih ljudi, u ovom slučaju mladih, da osvijestimo da velika okupljanja nisu dobra s epidemiološke točke gledišta. Mi pratimo te pokazatelje, pratimo mobilnost stanovništva i putem Google Mobilityja i vidimo veću mobilnost u zadnjih tjedan dana i to nije dobro. Svaki pojedinac može najviše pomoći tako da se pridržava osnovnih mjera. Ako je to manja skupina ljudi, to je manje rizično od velikih skupina ljudi koje nitko ne kontrolira. U tom kontekstu, a to smo i najavili, mi ćemo djelovati preventivno i kad je u pitanju održavanje temeljnih mjera i javnog reda i mira", rekao je Božinović.

Pročitajte više