HNK nije održao komemoraciju za Miru Furlan zbog korone. Za Bandića hoće

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

DANAS u 11 sati u HNK održat će se svečana komemoracija povodom smrti Milana Bandića.

Na njoj neće biti premijera Plenkovića niti predsjednika Milanovića, a govor će održati Bandićev dugogodišnji prijatelj Ratko Maričić, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te Jelena Pavičić Vukićević, Bandićeva zamjenica. 

Osim toga, Zagrebačka filharmonija izvesti Adagio for Strings Samuela Barbera, puštat će se i kratki video o životu i djelu Bandića, kao i glazbeni broj ''Zagreb, tak' te imam rad''. Cijeli će program voditi Dražen Siriščević. 

Na bogat program komemoracije zagrebačkom gradonačelniku poslano je i 150 pozivnica. Komemoracija će se prikazivati i na videozidu ispred HNK.

Bandićeva bliska suradnica iz Gradskog ureda za gospodarstvo, Mirka Jozić, kazala je da je to sukladno epidemiološkim mjerama unatoč tome što je na snazi odluka o dozvoljenom broju od 25 ljudi na pogrebima. Na snazi je do 15. ožujka. 

Bandiću može, Miri Furlan - ne

Da pravila ne vrijede za sve jednako pokazuje slučaj Mire Furlan.

Naime, naša poznata glumica preminula je 20. siječnja ove godine. Osim po izvrsnoj glumi, pamti se i onaj period devedesetih kada je Furlan bila izložena hajci u javnosti. Tjednik Globus ju je u trodijelnom feljtonu s nadnaslovom "Težak život lake žene" prokazivao što ide psihijatru, a prozivalo ju se za izdaju Hrvatske.

Furlan je do devedesetih živjela na relaciji Zagreb - Beograd, a onda se tijekom rata i trajno preselila u Srbiju i to nakon spomenutog javnog linča. Prozivalo ju se tad da je u Beograd pobjegla. U hajci je sudjelovao i zagrebački HNK, koji će danas održati komemoraciju za Bandića, i to tako što joj je uručio otkaz. Oduzet joj je i stan koji je sudskim putem vraćala više od 16 godina te na kraju dobila spor.

HNK se nakon njezine smrti našoj glumici za to ispričao, ali komemoracija Miri Furlan nikad nije održana.

"Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu održat će komemoraciju Miri Furlan čim epidemiološka situacija dozvoli okupljanje većeg broja ljudi", još uvijek stoji na službenim stranicama kazališta. 

Bandićeva će se održati unatoč epidemiološkim mjerama. Ona Mire Furlan nikad nije održana - upravo zbog epidemioloških mjera.

Pročitajte više