hnk: praizvedba drame "octopussy"

U HNK u Zagrebu večeras je održana praizvedba drame "Octopussy" mladoga hrvatskog dramatičara Ivana Vidića u režiji i dramaturškoj obradbi Ivice Boban.

"Octopussy" je kao najbolji tekst za 2001. dobio nagradu "Marina Držića" što ju dodjeljuje Ministarstvo kulture.

Kako se navodi u programskoj knjižici, to je djelo koje se na nesvakidašnji način bavi mračnim ljudima i njihovim sudbinama u nekoj mračnoj krčmi izgubljenoj u vremenu i prostoru. U nju zalaze najrazličitiji gosti: od onih koji tvrde da se bave poduzetničkim poslovima, do unajmljenih pjevačica-zabavljačica, nijemih svjedoka života.

Dramaturginja predstave Sanja Ivić napominje da je to priča o nama samima, o našem znanju, iskustvu i odnosu prema životu, o čemu ovisi i naše shvaćanje toga djela koje nas ne prestaje iznenađivati.

Naglašava kako je Vidićev "Octopussy" primjer namjerne primjene "šuma u komunikacijskom kanalu".

Vidićev tekst složen je od jezika raznih likova, od obične psovke do ritmizirane junačke proze, opisa udaljenih događaja koji namjerno podsjećaju na klasičnu grčku tragediju.

U glavnim ulogama nastupili su Mladen Vulić, Zvonimir Zoričić, Slavko Juraga, Alen Šalinović, Božidar Boban, Kruno Šarić, Ana Begić, Hana Hegedušić, Jadranka Đokić, Luka Dragić, Miro Šegrt, Nikša Kušelj i drugi.

Scenografkinja predstave je Dinka Jeričević, kostimografkinja Doris Kristić, a glazbu za djelo napisao je Darko Hajsek.

(Hina) ta ln

Pročitajte više