HNS je popio otrov, a onda si je za svaki slučaj pucao u sljepoočnicu

Foto: Index/Pixsell/Marko Lukunić
 

NAVIJAČKI prostakluk "HNS pederi!" dobio je novo značenje odlukom Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata da Andreju Plenkoviću u miraz donesu pet mandata koje im je namirio darežljivi Zoran Milanović.
 
Vjerojatno je sada i notornom Davoru Šukeru neugodno zbog toga što dijeli skraćenicu s takvom strankom. I nije problem u tome što je HNS otišao u zagrljaj HDZ-u. U politici je normalno sklapati koalicije, pa i one iznenađujuće.
 
Problem je što su do posljednjeg trenutka lagali o onome što su svi već znali. Predrag Štromar još je prošloga petka tvrdio da nema nikakvih razgovora s HDZ-om, baš kao i dojučerašnji predsjednik stranke Ivan Vrdoljak. Cijelo vrijeme su dogovarali, birali ministarstva i ministre te lagali cijeloj Hrvatskoj u oči. Nisu imali ni hrabrosti ni pristojnosti reći: "Da, dogovaramo se s Plenkovićem i što nam možete".
 
I nitko im baš ništa ne bi mogao prigovoriti, osim njihovih birača. No, za birače ih ionako nije briga jer upravo su se pozdravili sa svima koji su do sada glasali za njih. Niti jedan jedini birač, a da nije među onih 78 koji su na Središnjem odboru digli ruku za koaliciju, sigurno im nije dao glas za suradnju sa strankom s kojom se od samoga osnutka kolju. Nove birače će jako teško naći, stare su izgubili i HNS danas kao stranka postoji jednako kao što postoje Keleminčevi pravaši.

Više nikad neće dobiti ni glasove vlastite rodbine


Da, zovu se strankom, ali više nikada neće dobiti ni glasove vlastite rodbine. Daleko više logike bi imalo da je pet zastupnika HNS-a prošetalo stotinjak metara od sjedišta svoje stranke do HDZ-a na Trgu žrtava fašizma i potpisalo pristupnice u "stožernu stranku". Dobili bi isto što i sada, i barem nekakvu šansu da ih HDZ u budućnosti stavi na neku listu i da tako produže svoje političko postojanje. Jednostavno rečeno, HNS je popio otrov, uskočio u kadu punu vode s fenom u ruci i za svaki si slučaj pucao u sljepoočnicu.
 
Pod vodstvom Predraga Štromara, koji je nota bene neki dan od Radimira Čačića izgubio Varaždinsku županiju, a njegova stranka je morala vratiti Varaždin Ivanu Čehoku, mogu slobodno u prvi državni ured poslati zahtjev za ispisom iz registra političkih stranaka.
 
Cugati, družiti se i prepričavati lovačke priče mogu i u bilo kojoj manjoj birtiji. Svaka će im biti dovoljna da se svi okupe i polako troše novac koji su danas zaradili. Stranka s pet zastupnika dobila je tri ministarstva i potpredsjedničko mjesto u vladi. Nikada veće nadzastupljenosti nije bilo ni u jednoj vladi i nikada takav uspjeh nije istovremeno značio i smrt stranke.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više