Hoće li Bačić uvjeriti ljude iz Rafinerije da prestanu trovati građane Slavonskog Broda?

HRVATSKI ministar zaštite okoliša Branko Bačić danas je otišao u Bosanski Brod gdje će razgovarati s predstavnicima Rafinerije nafte, Federacije i BiH te Republike Srpske o mogućnosti da se Hrvatska uključi u modernizaciju pogona.

Prije toga je Bačić razgovarao s gradonačelnikom Slavonskog Broda Mirkom Dusparom, županom Danijelom Marušićem te predstavnicima inicijative "Za čist zrak". Ministar je upoznat s podacima da je prošle godine čak 84 puta Rafinerija nafte prekoračila dopuštene vrijednosti opasnih spojeva u zraku, zbog čega se truju Brođani.

"Nitko ništa ne poduzima zato što građani Slavonskog Broda udišu nečisti zrak"

Bačić nije previše utješio građane kada je najavio da će se uvesti pokretna mjerna stanica te će ona biti povezana s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje kako bi se stanovnike na vrijeme obavijestilo o onečišćenju zraka.

Inicijativa "Za čist zrak" prije 15-ak dana je održala prvi skup na kojem su poručili da im je dosta kršenja ustavnih prava na zdrav život. Upozorili su da dvije godine udišu nečisti zrak, a da zbog toga nitko ništa nije poduzeo. Posljednji incident s Rafinerijom u Bosanskom Brodu dogodio se krajem siječnja, kada je u eksploziji i požaru ozlijeđeno troje ljudi.

Rezultati analize zraka pokazali su da građani Slavonskog Broda udišu zrak najniže, treće kategorije.  U Zavodu za javno zdravstvo kažu da prekoračenje dozvoljenih koncentracije čestica mogu pridonijeti i razvoju karcinoma pluća. Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu je u vlasništvu Rusa. 

Pročitajte više