Hoće li Googleov marketing manager postati vođa egipatskih demonstranata?

UZDRMANI egipatski predsjednik Hosni Mubarak imenovao je odbor koji bi trebao raspraviti i predložiti ustavne promjene koje će "olabaviti" uvjete za predsjedničku kandidaturu i regulirati broj mandata predsjednika države.

Potpredsjednik Egipta Omar Suleiman je kazao da je Mubarak ustrojio i odvojen odbor koji će nadgledati provođenje svih predloženih reforma. Ovo su prvi konkretni koraci dugogodišnjeg autoritarnog vladara prema uvođenju reformi koje je obećao tijekom masovnih prosvjeda koji traju više od dva tjedna.

Trenutna smjena Mubaraka

Do sada demonstranti nisu vjerovali Mubarakovim obećanjima te traže da on odmah ode sa svoje pozicije. Predsjednik Egipta je zatražio i istragu o sukobima na ulicama u kojima su sudjelovali prosvjednici i predsjednikovi pristaše.

Prosvjednici su danas pozvali milijun ljudi da se okupe na "mitskom" Trgu Tahrir u Kairu, a čini se kako zbog posljednjih Mubarakovih poteza gube potporu. Iako su već natjerali predsjednika na najkonkretnije poteze u njegovoj 30-godišnjoj vladavini, oni ostaju kod zahtjeva za njegovom trenutnom smjenom.

Googleov marketing manager postaje vođa prosvjednika?

Oko 90 tisuća Facebook korisnika se složilo da vođa prosvjeda postane Googleov marketing manager Wael Ghoneim. Jučer je pušten iz pritvora, a očekuje se da će danas doći na Tahrir. Ghoneim je priznao da je bio administrator Facebook grupe koja je iskorištena za organiziranje egipatskog demokratskog pokreta. 

Pročitajte više