Hoće li na stav Plenkovića o gradnji optičke mreže utjecati bliska suradnica, kćer direktorice HT-a?

Foto: Index, FAH

JEDNA od važnih tema oko koje su jučer razgovarali u Berlinu njemačka kancelarka i hrvatski premijer jest gradnja širokopojasne mreže u Hrvatskoj, za koju je jako zainteresiran HT, tvrtka u većinskom vlasništvu DT-a,  njemačkog državnog telekoma.

Pritom je svima promakao važan detalj: Naime, bliska Plenkovićeva suradnica je obiteljski vezana uz Hrvatski telekom. Mlada HDZ-ovka Tena Mišetić (na slici) kćer je jedne od direktorice Hrvatskog telekoma, Ariane Bazale Mišetić, a kao zamjenica predstojnika premijerovog ureda jučer je bila s Plenkovićem u Berlinu. Kamere su zabilježile kako se rukuje s Angelom Merkel, a stajala je pored Davora Božinovića, predstojnika ureda premijera.

Poziciju u premijerovom uredu može zahvaliti činjenici da je kao studentica dobila priliku biti asistentica kod njega dok je još bio europarlamentarac. O Teni Mišetić mediji su pisali isključivo kao kćeri Ivana Mišetića, dugogodišnjeg direktora Croatia Airlinesa koji sada radi u Atlantic grupi, no nisu primijetili majku kao visokopozicioniranu direktoricu HT-a.

Plenković i Merkel su pričali o gradnji optičke mreže

Na jučerašnje pitanje novinara HRT-a, je li tema razgovora bila gradnja širokopojasne internetske mreže za koju je zainteresiran HT, Angela Merkel ponovila je podršku njemačkom projektu, kazavši da je dobro da privatnici grade u urbanim sredinama, te da se EU novcem financira gradnja optičke mreže u ruralnim sredinama.

Sjetimo se, namjera Milanovićeve vlade bila je da novcem iz EU fondova država gradi infrastrukturu, plan je to koji je odgovarao Vipnetu i drugima, jer ugrožava HT-ov monopol, što bi izbilo goleme prihode tom telekomu u vlasništvu njemačke države.

Interesi Merkel su sasvim jasni, ona želi zaštiti interes svoje države. No iz nemuštog premijerovog odgovora nije jasno još kako će se postaviti ova vlada, i hoće li na njega i koliko utjecati bliski suradnici i njihove obiteljske veze.



screenshot: N1

Pročitajte više