Hoće li ovom foteljom Plenković utješiti Hasanbegovića

Foto: Hina

PREDSJEDNIŠTVO HDZ-a sutra poslijepodne će raspravljati, doznaje Index.hr, o kadrovskom popunjavanju mjesta u saborskim odborima koja su ostala upražnjena odlaskom njihovih zastupnika na dužnosti u izvršnoj vlasti. Najzanimljivija je prazna fotelja predsjednika Odbora za informiranje, informatizaciju i medije jer, kako se može čuti po saborskim kuloarima, na nju pikiraju Zlatko Hasanbegović (HDZ), koalicijski partner vladajućih Darinko Kosor i HDZ-ovac Andrija Mikulić 

Jedno mjesto u Odboru za medije ispraznilo se odlaskom Gorana Marića na dužnost ministra bez portfelja u Vladi Andreja Plenkovića, a Marić je kao član tog odbora bio izabran i za predsjednika. Za razliku od Andrije Mikulića, ni Zlatko Hasanbegović ni Darinko Kosor još uvijek nisu članovi Odbora, ali se može čuti kako bi to željeli postati i da postoji velika mogućnost da baš novi član iz kvote vladajućih postane i predsjednik Odbora za medije. Kadrovske križaljke u ovom trenutku ne uzimaju u obzir Andru Krstulovića Oparu (HDZ) kao izglednog kandidata za predsjedničku fotelju, ali ne bi trebalo posve isključiti mogućnost da upravo on preuzme Odbor.

Nakon što je izgubio poziciju ministra kulture, zbog ekstremnih stavova i činjenice da je njegovo revizionističko djelovanje narušilo ugled Hrvatske u svijetu, Zlatko Hasanbegović izrazito je nezadovoljan svojom pozicijom "običnog" zastupnika. Digao je ruku za Vladu Andreja Plenkovića, ali njegovo nezadovoljstvo je neupitno pa se spekulira kako će ga Plenković pokušati primiriti imenovanjem u Odbor za medije, kojim bi onda trebao i predsjedati.

Imenovanje bivšeg ministra, koji prezire nezavisno novinarstvo i slobodne medije, u Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, bio bi jasan znak da Plenković, kad je o Hasanbegoviću riječ, ipak igra dvostruku igru te da je nezadovoljstvo krajnje desnice u HDZ-u  u ovom trenutku presložen problem za novog šefa stranke i Vlade.

Dok nema novog predsjednika, Odbor vodi potpredsjednik Nenad Stazić (SDP).

Pročitajte više