Je li Putin već donio odluku o napadu na Moldaviju?

Foto: Shutterstock, Epa

MOŽE li Moldavija biti uvučena u ruski rat u Ukrajini? Pitanje je to koje se postavlja još otkako je započela ruska invazija na Ukrajinu. Mnogi analitičari govorili su tada da je Ukrajina tek početak, pogotovo zato što se mislilo da Ukrajina nema velike šanse protiv druge vojne sile na svijetu.

>>Što će Putin nakon Ukrajine? "Ne može se isključiti udar na zemlje članice NATO-a"

Govorilo se o Moldaviji, Gruziji, pribaltičkim zemljama... O svim ovim državama, osim Moldavije, sad se malo govori. Moldavija je i dalje aktualna prije svega zato što se sama nosi sa separatističkom pobunom na istoku zemlje, točnije u Transnistriji, koju podržava Moskva.

Niz eksplozija

Već početkom ožujka hrvatski veleposlanik u UN-u Ivan Šimonović rekao je da bi Moldavija mogla biti sljedeća ruska meta. "Pravac ruskog napada u svojem južnom krilu koji ide sada prema Mikolajivu i Odesi moguće je i da ide prema Pridnjestrovlju (Transnistriji, op. a.), zapravo okupiranim područjima Moldavije pod kontrolom proruskih snaga.

Sasvim sigurno, ni Moldavija mirno ne spava", zaključio je Šimonović.

Riječi su to koje su se pokazale proročanskim jer nedavno je niz eksplozija pogodio vladine zgrade u Transnistriji, no za to nitko nije preuzeo odgovornost. Napadnuto je i selo Cobasna, gdje se nalazi najveće skladište streljiva u istočnoj Europi.

Ministarstvo unutarnjih poslova ove regije priopćilo je da je selo tijekom noći nadlijetalo nekoliko dronova i da su bili lansirani iz Ukrajine. Rusija ima kontingent vojnika u Transnistriji, njih oko 1500, koji čuvaju tone navedenog streljiva, koje je ondje pohranjeno još prije raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

>>Regija Moldavije: Iz Ukrajine pucali na naše selo, tamo je golemo skladište streljiva

>>Eksplozije na teritoriju Moldavije. Ukrajina: Planirana provokacija

Jedni okrivljavali druge

Separatističke vlasti u Tiraspolu za incidente su okrivile ukrajinske špijune. Kijev je optužio Rusiju da je pokrenula napade kako bi dodatno destabilizirala regiju, dok ih je Moskva osudila kao "čin terora". U međuvremenu, moldavska predsjednica Maia Sandu krivca za eksplozije vidi u suparničkim frakcijama u Transnistriji. Puno ljudi je ovu regiju nakon eksplozija i napustilo.

>>Lavrov: Moldavci bi se trebali zabrinuti za svoju budućnost

Tvrdnje o mogućem sukobu osnažio je i ruski ministar Sergej Lavrov, koji je rekao, kako prenosi ruska prorežimska agencija RIA Novosti, da bi se Moldavci trebali zabrinuti za svoju budućnost jer ih uvlače u NATO.

I njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock nedavno je, obraćajući se njemačkom parlamentu, rekla da i dalje nije jasno tko stoji iza nedavnih napada u odmetnutoj moldavskoj proruskoj regiji Transnistriji. Situaciju u Moldaviji opisala je kao "ekstremno kritičnu".

Što je Transnistrija?

Kako smo pisali, Transnistrija ima 475 tisuća stanovnika prema posljednjem popisu stanovništva iz 2015., no prema procjeni Moldavije iz 2021., taj je broj pao na 347 tisuća. 

>>Putin bi mogao ići dalje na zapad nakon Ukrajine. Ova "država" je ključna za taj plan

Pridnjestrovska Moldavska Sovjetska Socijalistička Republika (PMSSR) proglašena je jednostrano još 1990., prije raspada SSSR-a, nakon pobjede nacionalističke stranke Narodni front na prvim višestranačkim izborima u Moldaviji.

Oružani sukob manjih razmjera izbio je još krajem 1990., a eskalirao je 1992. Transnistrijskim snagama pomagali su brojni dobrovoljci iz Rusije, a u finalnoj fazi rata u Moldaviju je ušla i 14. ruska gardijska armija te pomogla separatistima u borbi protiv moldavskih snaga.

Moldavija je uskoro prisiljena na sklapanje primirja, ali nikad nije priznala Transnistriju. Situacija je ostala "zamrznuti sukob", samo jedan u nizu onih koje je Moskva nakon raspada Sovjetskog Saveza posijala oko svojih granica. 

Od tada ovo područje, koje praktički nije na karti iako ima svoju zastavu, ustav i narodnu banku, bilo je domaćin tisućama ruskih vojnika i, kako piše CNN, razvilo je reputaciju zemlje izgubljene u vremenu, sovjetske crvotočine unutar mlade, tranzicijske moldavske demokracije.

Moldavci, prema pisanju Washington Posta, s podsmijehom gledaju na svoju odmetnutu pokrajinu kao na komadić zemlje koji je zaglavio u sovjetskoj eri, gdje su posvuda Lenjinovi kipovi, međunarodne bankovne kartice ne rade, a monopolistička tvrtka Sheriff kontrolira gotovo sve. Na njenoj zastavi i dalje su komunistički srp i čekić. 

Alarmantno zvuče riječi ruskog zapovjednika

Može li sukob u Transnistriji eskalirati? Alarmantno zvuče riječi višeg ruskog vojnog zapovjednika Rustama Minekajeva, koje sugeriraju da su ciljevi ruske invazije na Ukrajinu širi nego što se mislilo.

>>Ruski zapovjednik sugerira da su ciljevi rata veći nego što se mislilo

Minekajev je rekao da je "jedan od zadataka ruske vojske uspostavljanje potpune kontrole nad Donbasom i južnom Ukrajinom", nakon čega će moći "uspostaviti kopneni koridor prema Krimu".

Ruski zapovjednik je dodao kako bi kontrola nad južnom Ukrajinom "otvorila još jedan put prema Transnistriji", u kojoj "također postoje slučajevi opresije nad populacijom koja govori ruski". Dva dana nakon ovih riječi začule su se eksplozije u ovom kraju.

Bombaški napadi izgovor za mobilizaciju?

The Interpreter je donio analizu ciljeva Ruske Federacije na ovom teritoriju, u slučaju da je uistinu Moskva odgovorna za nedavne eksplozije.

"Jedan od ključnih ciljeva ruskog predsjednika Vladimira Putina u ratu je okupacija južne Ukrajine, uključujući grad Odesu, i stvaranje kopnenog mosta prema Transnistriji. No blokiranje ruskih invazijskih snaga u blizini grada Hersona na jugu zemlje znači da je mala vjerojatnost da će se to postići uskoro, ako se ikad i postigne.

Nedavni bombaški napadi također bi mogli separatistima pružiti izgovor za mobilizaciju vojnih jedinica. Doista, još nešto prije napada 21. travnja vlasti su najavile opću mobilizaciju vojno sposobnih muškaraca.

Ukrajinske obavještajne službe sugeriraju da Moskva nastoji odvratiti moldavsku vladu od njezine proeuropske naklonosti i/ili izvršiti pritisak na vlasti Transnistrije da doista krene protiv Moldavije.

Moguće je da bi poticanje ponovnog sukoba između separatista i moldavskih snaga, potencijalno uvlačeći Ukrajinu, pa čak i NATO, također moglo biti dio šire strategije širenja rata izvan ukrajinskih granica", stoji u analizi.

Invazija do 9. svibnja?

Dio medija nagađa da bi Rusija mogla pokušati invaziju na Moldaviju do 9. svibnja, kada Rusija slavi Dan pobjede. Tog bi datuma predsjednik Vladimir Putin mogao objaviti priznanje neovisnosti Transnistrije.

"Vjerujemo da je Kremlj već donio odluku o napadu na Moldaviju. Sudbina Moldavije je presudna. Ako Rusi počnu preuzimati kontrolu, mi ćemo, vojno, biti lakša meta, a prijetnja Ukrajini bit će egzistencijalna", rekao je ukrajinski izvor za britanski The Times, a prenosi Ukrinform.net.

Prema ovom mediju, koji je uvjeren da će do napada doći, akcija u Moldaviji, osim što bi potkopala proeuropsku politiku moldavske vlade i zastrašila Zapad, povukla bi i dio ukrajinskih snaga na jugozapadni bok jer bi se otvorila nova ruska fronta protiv Ukrajine iz Moldavije.

Je li Rusija sposobna za novi napad?

Piše i kako se u zračnoj luci u Tiraspolu, glavnom gradu ove nepriznate republike, već primjećuje određena aktivnost te da bi Rusi mogli pokušati prebaciti svoje trupe na avione i helikoptere koji polijeću s okupiranog Krima.

Ipak, postoji ograda oko ove teorije jer su tu i zapadne obavještajne procjene koje sugeriraju da Rusija nema dovoljno sposobnosti da sigurno završi ovu rutu a da ne riskira da njezine zrakoplove sruši ukrajinska protuzračna obrana u regiji Odesi.

Osim toga, za prijenos streljiva i trupa Rusija bi trebala stvoriti kopneni koridor od privremeno okupiranog Hersona kroz dio Mikolajivske i Odeške regije, suočavajući se sa žestokim otporom ukrajinskih snaga, što im od samog početka rata stvara velike probleme.

"Idealno mjesto za napad na Ukrajinu"

Istraživačica zadužena za istočnu Europu Tatsiana Kulakevich sa Sveučilišta Florida za Asiatimes je podsjetila da je Moldavija u ožujku aplicirala za članstvo u Europskoj uniji, dodajući kako se bez granične i teritorijalne kontrole Moldavija ne može pridružiti EU jer je to jedan od uvjeta za članstvo u ovoj organizaciji.

Podsjetila je i da moldavska vojska broji manje od šest tisuća vojnika, koji očito nemaju mogućnost nositi se s ruskim trupama. "Na papiru Transnistrija izgleda kao idealno mjesto za rusko pokretanje napada na Ukrajinu ili Moldaviju. Međutim, Transnistrija sama po sebi nema puno sposobnosti za borbu protiv Ukrajine niti volje za borbu protiv Moldavije", piše.

"Dolaskom do Transnistrije Rusija bi mogla ostvariti goleme dobitke u južnim područjima Ukrajine, gdje ruske trupe već tjednima napreduju ograničeno i sporo", navodi.

Ruske najave akcije daju Moldaviji priliku za pripremu

Analitičar Gustav Gressel za Europsko vijeće za vanjske odnose (ECFR), nagrađivani međunarodni think tank, danas je objavio da je ruska vojka u zastoju na istoku te kako ga zbunjuju najave akcije u Moldaviji. 

"Moldavija je stavila svoje sigurnosne snage u pripravnost, a javna rasprava u zemlji sada se usredotočuje na mobilizaciju oružanih snaga. Što više vremena Moldavija ima za obranu od napada iz Transnistrije, to će brže i učinkovitije moći odgovoriti", piše.

"I dok su vojni kapaciteti Moldavije daleko ispod onih u Ukrajini, zemlja još uvijek može biti noćna mora za rusku logistiku i komunikacijske linije kroz nju. Otpor u Moldaviji mogao bi uskratiti Rusiji moguću prednost u pokušaju probijanja zemlje do ukrajinskog stražnjeg dijela", navodi.

"Što bi Europa i Zapad trebali učiniti? Za Moldaviju bi bilo najbolje da nastave podupirati ukrajinske oružane snage koje odugovlače ruske ofenzive u Donbasu i Hersonu. Ako se moskovske oružane snage nikad ne približe Transnistriji, ne bi se trebalo dogoditi ništa ozbiljno", rekao je.

Pročitajte više