Holbrooke: Nije bilo nikakvog sporazuma s Karadžićem

S BIVŠIM vođom bosanskih Srba Radovanom Karadžićem nikada nije sklopljen bilo kakav sporazum koji bi mu jamčio da neće biti uhićen i odgovarati pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), izjavio je nekadašnji američki mirovni posrednik za Balkan Richard Holbrooke.

Odgovarajući na nedavne tvrdnje Ljiljane Zelen-Karadžić kako je on osobno zajamčio njenom suprugu da neće biti uhićen ako se pristane povući iz političkog života, Holbrooke je u izjavi koju u srijedu prenosi sarajevski "Dnevni avaz" kazao kako nikakvog sporazuma s odbjeglim ratnim zločincem nije bilo.

"On (Karadžić) je s dužnosti odstupio uslijed američkog pritiska kojega smo proveli posredstvom Slobodana Miloševića. Ništa mu nije ponuđeno zauzvrat", kategoričan je Holbrooke.

On je istaknuo kako činjenicu da su Karadžić i Ratko Mladić i dalje na slobodi smatra najvećim neuspjehom od Daytona pa do danas te da se to mora ispraviti što prije.

"Karadžić i Mladić su Osama bin Laden i Sadam Husein Europe. Njihovo uhićenje od bitne je važnosti za stabilnost BiH", kazao je bivši američki diplomat koji je nedavno potvrdio kako je spreman ponovo se angažirati u američkoj administraciji ako na predsjedničkim izborima u studenom pobijedi kandidat Demokratske stranke. Holbrooke je najavio kako bi u tom slučaju Balkan ponovo učinio "vrhunskim prioritetom" američke vlade.

Tvrdnje Ljiljane Zelen-Karadžić o navodnom tajnom sporazumu njezina muža s Clintonovom administracijom pokušao je poduprijeti i Karadžićev ratni ministar vanjskih poslova Aleksa Buha. On je za beogradske "Večernje novosti" kazao kako je odluka o Karadžićevu povlačenju s mjesta predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) bila rezultat njegove želje da se toj stranci omogući sudjelovanje na izborima 1996. godine.

Kada je Holbrooke konačno dobio tekst sporazuma o Karadžićevu povlačenju iz političkog života, tvrdi Buha koji sada živi u Beogradu, doslovno je rekao: "Dobro. Onda SDS ide na izbore a za Karadžića prestaje postojati Haaški tribunal".

Ovu, baš kao i tvrdnju Kardžićeve supruge, Holbrooke odbacuje kao potpuno neutemeljenu tvrdeći kako je riječ o pokušajima difamiranja međunarodne zajednice kakvi su bili uobičajeni svih proteklih godina.

Pročitajte više