Hollande potvrdio: Avion EgyptAira srušio se nedaleko grčkog otoka Karpatosa

Foto: 123rf, Google Maps

NESTALI egipatski zrakoplov srušio se nedaleko grčkog otoka Karpatosa, javlja agencija AFP.

"Oko 3,29 sati po lokalnom vremenu, dok se nalazio u egipatskom zračnom prostiru, zrakoplov je nestao s grčkih radara...Srušio se oko 130 milja od otoka Karpatosa", smještenog između Rodosa i Krete, naveo je izvor iz grčkog civilnog zrakoplovstva za AFP.

Nestali zrakoplov srušio se u more, kazali su i dužnosnici egipatskog civilnog zrakoplovstva, pod uvjetom anonimnosti, dodavši da inicijalni nalazi potvrđuju da se Airbus320 nije spustio niti na jedan aerodrom.

Francuski predsjednik Francois Hollande također je rekao da sve prikupljene informacije govore da se let MS804 srušio, dodavši da nikakve hipoteze o rušenju još nisu potvrđene. U ovom trenutku nije isključen ni teroristički napad kao uzrok pada.

"Informacije koje su sakupili ministri, članovi vladi i, naravno, egipatske vlasti, potvrdile su da se avion, nažalost, srušio. Izgubljen je", rekao je Hollande.

Potraga u tijeku

Grčki ministar obrane Panos Kamenos rekao je da je Airbus A320 egipatske tvrtke imao nekoliko naglih zaokreta prije nestanka s radara.

Egipatske i grčke spasilačke službe užurbano tragaju za zrakoplovom.


"U tijeku je potraga u području u kojem je letjelica nestala", kazao je glasnogovornik egipatske vojske.

Grčka je poslala dva zrakoplova i brod u potragu za Airbusom A320 koji se najvjerojatnije srušio pokraj grčkog otoka Karpatosa u Egejskom moru.

Grčke vlasti istražuju izjavu kapetana jednog trgovačkog broda koji je rekao da je vidio "plamen na nebu" oko 130 nautičkih milja od Karpatosa.

"Dosad nismo pronašli apsolutno ništa", rekao je Reutersu časnik grčke obalne straže.

Airbus je ranije potvrdio da je A320 u vlasništvu EgyptAira, proizveden 2003., izgubljen iznad Sredozemnog mora.

Zrakoplov je EgyptAiru iste godine kad je proizveden i dosad je sakupio 48.000 sati leta što je oko polovice preporučenog broja letova u tehničkom vijeku Airbusa A320.

Uzrok pada nepoznat

Zasad nema nikakvih službenih sugestija o tome je li nestanak letjelice povezan s tehničkim kvarom ili s nekom sabotažom.

Podsjetimo, avion EgyptAira koji je poletio u srijedu navečer iz Pariza prema Kairu nestao je s radara, a posljednji je put viđen iznad Sredozemlja.

"Dobro obaviješteni izvor u EgyptAiru rekao je da je zrakoplov na letu MS804, koji je poletio iz Pariza u 23,09 prema Kairu nestao s radara", kazala je kompanija na svom službenom Twitter profilu. U zrakoplovu, Airbusu A320, nalazi se 59 putnika i 7 članova posade. Među putnicima je bilo i troje djece.

Među putnicima na letu MS804 nije bilo hrvatskih državljana.

Pročitajte više