Holy: Banožić je idealna žrtva za Milanovićevo verbalno nasilje

Screenshot: N1

MIRELA HOLY osvrnula se za N1 na sukob premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića. Holy smatra da su obojica postala dosadna.

"Čerupanje dva gojenca iz Ministarstva vanjskih poslova. Mislim da su postali jako dosadni. Iskreno, više ni ne pratim o čemu oni komuniciraju. To su različiti epiteti, čini mi se da smišljaju neke kalambure da bi bili zanimljiviji javnosti, ali kad vi kontinuirano vrtite jedno te isti narativ mislim da i najostrašćenijim zagovornicima jedne ili druge strane to postaje dosadno", komentirala je Holy za N1.

"I Milanović ima prste u medu jer je i on bio premijer"

Holy kaže da takva neetička komunikacija služi za skretanje pažnje s bitnih stvari. 

"To je pokušaj spina, da se prebaci pozornost s nečeg što je srž problema ili s važnog društvenog pitanja koje treba rješavati. Naravno da premijeru ne odgovara kontinuirana priča o njegovim ministrima koji su stalno u nekim potencijalnim koruptivnim aferama, ali očito ni Pantovčaku, odnosno Zoranu Milanoviću, ne odgovara da se probaju rješavati važna društvena pitanja jer i on ima prste u medu, jer je i on bio premijer", rekla je.

"Milanović ne igra ulogu koju bi predsjednik trebao imati"

Holy naglašava kako ne zna što se događa u premijerovoj glavi kada je riječ o Banožiću, ali da bi predsjednik mogao imati korist od toga. Tvrdi da mu takva figura na toj poziciji odgovara jer je idealna žrtva za njegovo verbalno nasilje. Osvrnula se i na pravosuđe te rekla kako je percepcija pravosuđa u Hrvatskoj najgora u Europi i da 79 posto građana ne smatra da je pravosuđe objektivno i neovisno.

"Mislim da to nije samo stvar percepcije nego kada gledamo iz slučaja u slučaj, vidimo da postoji slizanost izvršne i zakonodavne vlasti. Dok ne budemo imali nezavisno pravosuđe, ništa se neće promijeniti. Milanović je u pravu, ali ako forma dolazi u prvi plan skreće se pozornost sa sadržaja. On ne igra ulogu koju bi predsjednik trebao igrati, a to je da bude osoba koja balansira sustav i drži institucije da funkcioniraju. Njegov nedavni poziv na ukidanje Ustavnog suda nije prvi ispad na tu temu, on već godinama ima loše mišljenje i ponižavajuću retorikom kada se radi o Ustavnom sudu", kaže Holy.

O zakonu o pobačaju: Plenković je svjestan moći Katoličke crkve

Holy se osvrnula i na pravo na pobačaj. Kaže da vladajući ne donose zakon o pobačaju jer smatra da se većina hrvatskih političara ponaša kalkulantski te da je Plenković svjestan pomoći Katoličke crkve. 

"Sad smo na kraju dobili i rezultate anketnog istraživanja, jer cijelo vrijeme se provlači od strane klerikalnih udruga i nekih političkih opcija da su građani protiv abortusa, a sada se pokazalo da to nije točno. To je pitanje ljudskog prava, morate imati mogućnost upravljanja svojim životom i tijelom, pa nećemo se vratiti u srednji vijek. I ljudi koji jesu vjernici zapravo nisu protiv prava na izbor.

Mislim da se većina političara u Hrvatskoj ponaša kalkulantski. Mislim da je Plenković svjestan toga da većina građana nema ništa protiv toga da abortus bude omogućen ženama, međutim on je svjestan toga koliku moć ima Katolička crkva i rekla bih da tu u velikoj mjeri zapostavlja svoj posao i ne radi u interesu javnosti upravo kako ne bi svoje saveznike previše iziritirao i tu sam bila jako blaga", rekla je Holy za N1.

Pročitajte više