Homeopatski lijekovi nisu djelotvorni

DOK HOMEOPATI pokušavaju uvjeriti svijet da su dobra alternativa konvencionalnoj medicini, nova studija ukazuje da su učinci homeopatije vrlo diskutabilni.

Studija objavljena u izdanju respektabilnog liječničkog časopisa Lancet od petka, mogla bi naljutiti sve veći broj homeopata.

"Postoje vrlo slabi dokazi za specifično djelovanje homeopatskih lijekova, ali jaki dokazi za specifične učinke konvencionalnih intervencija", zaključuje se u studiji.

"To otkriće kompatibilno je s već ranije postojećom slutnjom da su klinički učinci homeopatije zapravo placebo-efekt", dodaje se u studiji nakon što su razmotreni rezultati 110 slučajeva liječenja homeopatskim lijekovima i jednakog broja slučajeva tretiranih konvencionalnim lijekovima.

U uvodniku Lancet upozorava liječnike da kažu svojim pacijentima da gube vrijeme uzimajući isključivo homeopatske pripravke, ali se od njih isto tako traži da uzmu više vremena za pacijente umjesto da im samo pišu recepte i istog trena sve zaborave.

"Danas liječnici trebaju biti izravni i iskreni s pacijentima" glede učinaka homeopatskog liječenja, ali i biti iskreni prema sebi i priznati da u modernoj medicini postoje propusti glede odnosa prema osobnim potrebama svakog pacijenta, kaže se u uvodniku.

Pod naslovom "Kraj homeopatije" autor uvodnika se pita kako je moguće da si je homeopatija priskrbila takvu popularnost kad se u 150 posljednjih godina pokazala neučinkovitom.

Međutim, Britansko homeopatsko društvo snažno se protivi tom tekstu.

"Izvješće treba uzeti iznimno oprezno", kaže Peter Fischer, direktor Londonske kraljevske homeopatske bolnice.

"Za prestižan medicinskih časopis to je čudan način izvješćivanja. Studija je napravljena na vrlo malom uzorku i čak vam ne kažu na čemu temelje zaključke. Oni su preopćeniti a u uvodniku upotrebljavaju prejake riječi", rekao je Fischer.

Homeopatija trpi takve napade već 200 godina ali sve je jača jer ljudi je žele i mnoge su studije dokazale njezinu djelotvornost, dodaje on.

Samo u Velikoj Britaniji prodaja homeopatskih pripravaka narasla je za trećinu u posljednjih pet godina.

Pročitajte više