Klub mladih Split pozvao na darivanje krvi - dio objave zasmetao pojedine građane

Screenshot: Facebook

KLUB mladih Split, koji djeluje u prostoru partnerske organizacije CEDRA Split, a koji na svojim službenim stranicama navodi kako mu je cilj "poboljšanje kvalitete života mladih" te kako u Klubu "nastoje pomoći mladima da ostvare svoje potencijale i da aktivno sudjeluju i doprinose razvoju društva u cjelini", jučer je na Facebooku objavio poziv na darivanje krvi.

Objava je privukla pažnju Indexovih čitatelja, koji su upozorili da ista sadrži i diskriminaciju spram homoseksualnih osoba.

Naime, Indexove čitatelje osobito je zasmetao zadnji dio objave, u kojemu se kao trajno nepoželjne za darivanje krvi izdvaja "muškarce koji su imali spolni odnos s drugim muškarcima":

"Trajno se odbijaju i osobe visoko rizičnog ponašanja:

  • ovisnici o alkoholu i drogama
  • osobe koje često mijenjaju spolne partnere
  • muškarce koji su imali spolni odnos s drugim muškarcima
  • osobe koje su imale spolni odnos s prostitutkama
  • osobe s pozitivnim testom na HIV- protutijela
  • spolni partneri gore navedenih osoba".

"Izdvajanjem 'muškaraca koji su imali spolni odnos s drugim muškarcima' nepravedno se insinuira da su svi muškarci koji su imali spolni odnos sa drugim muškarcem nužno nositelji neke zaraze koja bi ugrozila potencijalnog primatelja krvi", upozorio je Indexov čitatelj.

Podsjetimo, američki FDA (Food and Drug Administration) ukinuo je u prosincu 2015. godine trajnu zabranu primanja donacija krvi od 'muškaraca koji su imali spolni odnos s drugim muškarcima'.

"Promijenili smo preporuku tako da obuhvaća muškarce koji su imali spolni odnos s drugim muškarcima unazad 12 mjeseci od doniranja krvi", objavio je lani FDA .

Još 2006. godine Američka udruga krvnih banki, američki Crveni križ i Američki centri za darovanje krvi u zajedničkoj izjavi objavili su kako je zabrana primanja donacija krvi od 'muškaraca koji su imali spolni odnos s drugim muškarcima' medicinski i znanstveno neosnovana. Zatražili su od FDA da izmijeni taj aspekt politike oko doniranja krvi.

Potpunu objavu u nastavku prenosimo u cijelosti.

Objava Kluba

"Tko ne smije davati krv?

Ako postoji bilo kakva opasnost za zdravlje davatelja ili bolesnika koji će primiti krv, davatelj se odbija od davanja krvi. Liječnik je dužan svakom odbijenom davatelju detaljno objasniti razlog zbog kojeg ne može dati krv. Razlozi mogu biti trajni ili privremeni.

Davatelja krvi privremeno se odgađaju od davanja:
- kod lakših akutnih stanja (prehlade, viroze, alergije, smanjenog željeza i akutnih crijevnih bolesti)
- nakon operativnih zahvata, zbog poremećaja krvnog tlaka, nakon primanja krvi i krvnih pripravaka, žene za vrijeme menstrualnog ciklusa, trudnoće, dojenja
- zbog uzimanja nekih lijekova, akupunkture i „bušenja“ uha ili nekog drugog dijela tijela ili stavljanja tetovaža

Davatelja krvi trajno se odbija ako boluje od teških kroničnih bolesti i spolno prenosivih bolesti (AIDS, sifilis i hepatitis ).

Trajno se odbijaju i osobe visoko rizičnog ponašanja:

  • ovisnici o alkoholu i drogama
  • osobe koje često mijenjaju spolne partnere
  • muškarce koji su imali spolni odnos s drugim muškarcima
  • osobe koje su imale spolni odnos s prostitutkama
  • osobe s pozitivnim testom na HIV- protutijela
  • spolni partneri gore navedenih osoba".

Pročitajte više