Honda povlači 440.000 automobila



CRNI mjesec za japanske proizvođače auta se nastavlja – Honda će dodati oko 440.000 auta u opoziv zbog problema s napuhavanjem zračnih jastuka, objavila je ta kompanija. Tvrtka će zamijeniti zračne jastuke na vozačkoj strani, koji se mogu napuhati s previše sile te tako dovesti do problema.

Ukupni opoziv sada obuhvaća preko 822.000 vozila, među njima neke modele Accorda iz 2001. i 2002. godine, modele Civica, Odysseya, CR-V-a, te Acura TL-a. 380.000 modela bit će opozvano u SAD-u, preko 41.000 u Kanadi i drugim zemljama, te oko 4.000 u Japanu.

Jedna smrt zbog problema

Honda kaže kako je primila 12 prijava problema, od kojih je 11 rezultiralo ozljedama, a jedna smrću. Tvrtka tvrdi da za probleme nije ni znala sve do srpnja 2009. godine. "Ipak, zaključili smo da ne možemo biti sasvim sigurni da će sustav za napuhavanje zračnog jastuka na vozačkoj strani raditi kao što je dizajniran", rekli su u izjavi.

Prije samo nekoliko dana, Honda je najavila opoziv oko 650.000 automobila i to zbog konstruktorske pogreške koja može dovesti do prodora vode u prostor električnog podizača stakla i dovesti do pregrijavanja i topljenja plastike, a time i nekontroliranog razvoja vatre, što, sasvim razumljivo, može imati fatalne posljedice za automobil, ali i putnike. Samo u veljači ove godine, dakle, Honda opoziva oko milijun automobila.

Opozivi, opozivi....

Najava Honde dolazi u vrijeme općeg opoziva japanskih, ali i auta drugih proizvođača. Toyota, vodeći svjetski proizvođač auta, u procesu je povlačenja preko osam milijuna automobila zbog problema s papučicom gasa, a jučer su najavili povlačenje i oko 440.000 Priusa.

Honda je prvotno najavila opoziv kod američke Nacionalne službe za sigurnost prometa na autocestama (NHTSA), u studenom 2008., ali tada se radilo o manje od 4.000 automobila, a u srpnju 2009. godine taj je broj proširen na 440.000 vozila. Globalno, Honda je zbog problema sa zračnim jastucima povukla oko 514.000 automobila.

U kompaniji kažu kako bi vozači trebali odvesti svoje aute u zastupništva čim ih se pismeno obavijesti o opozivu, a to će se događati tijekom veljače.

Pročitajte više