Hongkonški aktivist Joshua Wong pušten iz pritvora, bio je tamo samo tri sata

Foto: EPA

JOSHUA WONG, jedan od vodećih hongkonških prodemokratskih aktivista, pušten je danas iz pritvora, samo tri sata nakon što je uhićen na temelju optužbi vezanih uz prošlogodišnje protuvladine prosvjede u poluautonomnom gradu-državi.

Wong je rekao agenciji dpa da je "sada siguran", nakon što je pušten iz pritvora oko 16 sati po lokalnom vremenu.

"Drakonski zakon protiv nošenja maski"

Tom 23-godišnjaku predan je sudski nalog za sljedeći tjedan te je optužen za sudjelovanje na ilegalnom skupu s Koo Sze-yiuom, 74-godišnjim veteranskim aktivistom iz Lige socijaldemokrata. Wong je napisao na Twitteru da se "nema što slaviti po pitanju bizarno brzog puštanja".

Avery Ng, predsjednik Lige socijaldemokrata, potvrdio je ranije da su i Wong i Koo Sze-yiu uhićeni.

Wong je dobio drugu optužnicu za kršenje onoga što je on nazvao "drakonskim zakonom protiv nošenja maski", prema njegovoj Twitter objavi, u vezi sa zabranom nošenja maski za lice na prosvjedima, što je Prizivni sud kasno prošle godine proglasio neustavnim.

"Današnje uhićenje zloglasna je zloupotreba kriminalne pravde tako što se provode optužbe koje su ranije proglašene neustavnima", rekao je Wong.

Može dobiti do pet godina zatvora

Wongu prijeti zatvorska kazna od pet godina za neustavni skup i godinu dana za nošenje maske.

"Kad god pomislim na kolege prosvjednike koji se muče u hongkonškim zatvorima ili u Kini, ne osjećam se obeshrabreno", rekao je Wong.

Veliki antivladini prosvjedi izbili su u Hong Kongu u lipnju 2019. kao odgovor na novi, sada odbačeni prijedlog zakona o izručenjima, prema kojemu bi se disidenti suočavali sa suđenjem na kineskim sudovima.

Međutim, u lipnju je Peking predstavio široki nacionalni zakon o sigurnosti kojim su zaustavljeni prosvjedi i dopuštena izručenja Kini.

Maske su u Hong Kongu obavezne

Prema novom nacionalnom zakonu o sigurnosti, secesija, subverzija, terorizam i tajni pregovori sa stranim silama mogu se kažnjavati dugotrajnim zatvorskim kaznama. Kritičari su zakon osudili i ocijenili da je to pokušaj gušenja glasa neistomišljenika.

Nošenje maski za lice sada je obavezno u Hong Kongu kao dio mjera za sprječavanje koronavirusa.

Jučer je Wong izgubio u zakonskom pokušaju da opozove svoju diskvalifikaciju od prošlogodišnjih izbora za okružno vijeće. Također mu je zabranjeno sudjelovanje na izborima za zakonodavno vijeće 2020., uz nekoliko drugih demokratskih kandidata, par dana nakon što je Carrie Lam ukinula izbore zbog pandemije.

U međuvremenu tri muškarca u dobi između 17 i 54 godine danas su kažnjena s do četiri godine zatvora zbog optužbi za nerede koji se povezuju s prošlogodišnjim prosvjedima.

Pročitajte više