Hormon adiponektin pozitivno djeluje na dijabetes?

AMERIČKI znanstvenici utvrdili su kako postoji veza između visoke koncentracije hormona adiponektina u krvi i poboljšanja kontrole razine šećera kod žena oboljelih od dijabetesa.

U dodatku, utvrđeno je kako se uz visoke razine adiponektina javljaju i visoke razine HDL-a, odnosno "dobrog" kolesterola. Uzeto zajedno, ovi učinci hormona mogli bi pomoći smanjenu rizika od srčanog i moždanog udara.

Ranija izvješća ukazivala su na to da niske koncentracije adiponektina mogu povećati rizik nakupljanja aterosklerotičnih plakova u dijabetičara.

Kompleksni međuodnosi promjena koncentracije adiponektina i raznih metaboličkih parametara nisu još u potpunosti istraženi.

Tim dr. Christosa S. Mantzorosa s Harvardskog medicinskog fakulteta u Bostonu istraživao je vezu koncentracije adiponektina s kontrolom razine šećera u krvi kao i kolesterola te upalnih procesa kod 925 dijabetičarki.

Rezultati su objavljeni u Časopisu za kliničku endokrinologiju i metabolizam.

Razina adiponektina rasla je s povećanjem koncentracije HDL kolesterola i pojačanjem fizičke aktivnosti. Nasuprot tome, koncentracija adiponektina padala je s povećanje tjelesne težine, porastom LDL kolesterola (tzv. lošeg kolesterola) i porastom razine raznih proteina koji se javljaju u krvi s upalnim procesima.

Sveukupno, rezultati sugeriraju da adiponektin ima izravni dobar utjecaj na sprečavanje ateroskleroze, zaključili su autori.

Pročitajte više