PRATITE NA INDEXU OD 13 SATI

Horvatinčić osuđen za smrt Talijana, nije došao u sudnicu

NAKON što su prošlog tjedna na šibenskom Općinskom sudu iznesene završne riječi na trećem suđenju kontroverznom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću, oko 13 sati Horvatinčiću bi trebala biti izrečena presuda za pomorsku nesreću u kojoj je 2011. poginuo talijanski bračni par Salpietro.

Horvatinčić je proglašen krivim. Dobio je 4 godine i 10 mjeseci zatvora te mu je zabranjeno upravljati svim vrstama motornih vozila. U kaznu će mu se uračunati vrijeme koje je proveo u pritvoru. Na izricanje presude stigao je Horvatinčićev odvjetnik Veljko Miljević, a Horvatinčić nije došao u sudnicu.

> Horvatinčić proglašen krivim. Dobio 4 godina i 10 mjeseci zatvora

Suđenje Horvatinčiću započelo je 2012. godine. Na prvom suđenju Horvatinčić je u studenom 2015. osuđen uvjetno na godinu i osam mjeseci zatvora, a pogiblja dvoje Talijana okvalificirana je kao njegov nehat. Svi su se žalili na presudu pa je započelo drugo suđenje. Ista sutkinja, Maja Šupe, u listopadu 2017. pročitala je novu presudu Horvatinčiću, kojom ga je potpuno oslobodila krivnje za nesreću. Šupe je Horvatinčića oslobodila prihvaćajući njegovu obranu i iskaz njegove partnerice Anice Đerđe, koja je s njim bila na gliseru, da je u trenutku nesreće imao sinkopu.

Nakon posljednjeg ročišta održanog prošlog tjedna Horvatinčić je napadao medije i njih okrivio za svoju situaciju, a emotivnim pismom jučer su se oglasila djeca poginulih Talijana. U njemu su napisali kako traže da istina izađe na vidjelo te da se nadaju da će Hrvatska postati sigurnije mjesto.

Današnja presuda umnogome bi trebala ovisiti o tome hoće li sud prihvatiti Horvatinčićevu obranu, da je zbog sinkope bio neuračunljiv, ili će je odbaciti. Horvatinčiću prijeti kazna od 12 godina zatvora, koliko traži Tužiteljstvo, a ako bude osuđen na više od pet godina, morat će odmah u zatvor.

 

Pročitajte više