Horvatinčić u četvrtak trebao u zatvor, ali ništa od toga. Tvrdi da mu se pogoršalo

Foto: Index

TOMISLAV HORVATINČIĆ, kontroverzni poduzetnik pravomoćno osuđen zbog smrti talijanskog bračnog para Salpietro kojeg je usmrtio gliserom, u četvrtak se morao javiti u zatvor, no tražio je novu odgodu. 

Indexu je to potvrdio Horvatinčićev odvjetnik Velimir Došen. 

Horvatinčićev odvjetnik: Sud ovakve zahtjeve u pravilu prihvaća

"Danas sam predao molbu za odgodu. Ništa mu se stanje nije popravilo 6 mjeseci, čak se pogoršalo. Sad ide procedura da Sud utvrdi može li se liječiti u Svetošimunskoj bolnici (zatvorska bolnica, op.a.). Priložio sam i dokumentaciju, sud ovakve zahtjeve u pravilu prihvaća. Sudac može naložiti i vještačenje, ali uglavnom se prihvaća", govori Horvatinčićev odvjetnik.

Vjeruje kako će Sud utvrditi da nema uvjeta za liječenje njegova branjenika unutar zatvorskog sustava. U njegovo je ime poslao, kaže, opsežnu dokumentaciju za koju vjeruje da će sudac izvršenja prihvatiti i Horvatinčića ostaviti na slobodi. 

"Ako ga zatvorska bolnica ne može liječiti, on ne ide u zatvor i ostaje na slobodi. U nekim slučajevima se iz Svetošimunske šalje zatvorenik na Rebro ili u neku drugu bolnicu, ali Horvatinčić ima specifične stvari. Ima jednu operacije bedrene kosti zbog raka kostiju, jedan ga liječnik liječi od početka, ima pregled 15. 10. u Njemačkoj. Također ima operaciju ima 27. 11. u Beču, u jednoj ortopedskoj klinici. To mu je operacija od životnog značaja, kada ne bi išao na operaciju, rak se, ne daj bože, može recidivirati. Sve sam to opisao i dokumentirao", rekao je za Index Došen. 

Odvjetnik: Horvatinčić se ne mora javiti u četvrtak

Kaže kako se Horvatinčić sada, s obzirom na zahtjev, ne mora ni javiti u četvrtak zbog izdržavanja zatvorske kazne, kako je bilo zakazano.

"Ne mora se javiti u četvrtak dok se ne riješi zahtjev. Sudac treba tražiti mišljenje bolnice, to je procedura koja će vjerojatno potrajati nekoliko tjedana", rekao je Horvatinčićev odvjetnik Došen. 

Horvatinčić je još 4. prosinca prošle godine pravomoćno osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je smrtno stradao bračni par iz Italije, a koja se dogodila prije devet godina. Obitelj poginulih Talijana još uvijek čeka pravdu.

Kontroverzni je poduzetnik već tražio i dobio odgodu odlaska u zatvor zbog lošeg zdravstvenog stanja, no otad je više puta viđen kako sjedi na terasama kafića, unatoč navodno pogoršanom zdravstvenom stanju. 

Horvatinčić prije mjesec dana bio na kavi pa njegov prijatelj napao novinara Indexa

Podsjetimo, Horvatinčića smo prije nešto više od mjesec dana snimili na terasi kafića u Samoboru. 

Horvatinčića je na piće dovezao crni terenac. Onda je otišao do terase i mahnuo prijatelju koji će mu se nekoliko trenutaka kasnije pridružiti, da bi potom sjeo za stol. 

Preplanuli Horvatinčić, koji je za odlazak u zatvor previše bolestan, u jutarnjem je druženju uživao oko sat vremena. 

Nakon kave, kada smo ga upitali zašto još uvijek nije u zatvoru, njegov je prijatelj fizički nasrnuo na nas i istrgnuo mobitel, dok je Horvatinčić vikao: "Uzmi mu mobitel, uzmi mu mobitel."

> VIDEO Snimili smo Horvatinčića na kavi, njegov prijatelj napao Indexovog novinara

Sve je snimljeno, od prve rečenice koju smo uputili Horvatinčiću, a ta rečenica je bila pozdrav i naše predstavljanje, pa sve do trenutka kada nam je njegov prijatelj izbio mobitel iz ruke. 

"Zašto bih išao u zatvor?" rekao je Horvatinčić na pitanje ima li kakvih novosti vezanih uz njegov odlazak u zatvor. 

"Pa Vama je određen zatvor, Vi zbog bolesti niste u zatvoru. Prebolesni ste još za zatvor?" pitamo.

"Liječim se", odgovara Horvatinčić. 

"Na kavi?" pitamo.

Uto Horvatinčić počinje prstom pokazivati na nas gospodinu koji je s njim sjedio na kavi, koji je sada već bio u bijelom Peugeotu bosanskohercegovačkih registarskih oznaka. 

Horvatinčić prijatelju pokazivao na novinara i vikao "Ovo je novinar od Indexa!" pa ovaj Indexovom novinaru došao s leđa, opsovao i iščupao mobitel

"Ovo je isto novinar od Indexa. Ovo je novinar od Indexa!" poviknuo je Horvatinčić prijatelju u vozilu ono što je, kako smo nekoliko trenutaka kasnije shvatili, vjerojatno bio poziv. 

Naime, dok smo Horvatinčića još pokušavali pitati želi li još nešto komentirati, s leđa nam je prišao njegov prijatelj, također postariji čovjek. "A da ja tebi je*em mater", povikao je pa iščupao mobitel kojim smo snimali razgovor s Horvatinčićem.

U tom se trenutku snimka prekida. Pripremio je njegov prijatelj i pesnicu, ali je ipak odustao od uporabe. Međutim, nije odustao od još jednog fizičkog nasrtaja. Rukom je, naime, odgurnuo našeg novinara nakon što je već prigrabio mobitel. Na pitanje: "Oduzet ćete mi mobitel?" obratio se s "Bolan." Na opetovane pozive da vrati mobitel se oglušio. Umjesto toga je njime zamahivao kao da će ga razbiti o pod.

Mobitel je vratio tek nakon reakcije dvojice prolaznika. Jedan od njih rekao je Horvatinčićevom prijatelju da smjesta vrati mobitel što je ovaj na kraju i učinio stavivši mobitel u džep tog čovjeka koji je odmah reagirao na nasilno oduzimanje mobitela.

Inače, nakon Horvatinčićevog prijatelja, u verbalni obračun je krenula Horvatinčićeva ljubavna partnerica Anica Đerđa Dilber koja je s njim bila i na jahti u trenutku nesreće.

Iz policije koja je intervenirala nakon incidenta nisu nas nikada obavijestili je li protiv Horvatinčićevog prijatelja ikada podignuta barem prekršajna prijava za remećenje javnog reda i mira.

Horvatinčić mjesecima izbjegava zatvor, otad više puta uhvaćen na kavi

Županijski sud u Zagrebu odredio je Horvatinčiću 30. ožujka da mora doći na izdržavanje kazne, a on je tražio odgodu zbog lošeg zdravstvenog stanja.

No otada uspješno izbjegava zatvor pravdajući se lošim zdravstvenim stanjem i oporavkom od operacije. 

Horvatinčić je otada više puta uhvaćen kako uživa na terasama kafića.

Pročitajte više