HOSHYAR ZEBARI ZATRAŽIO "POTPUNI SUVERENITET" IRAKA

Irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari zatražio je u četvrtak pred UNovim Vijećem sigurnosti da se budućom rezolucijom o Iraku vladi te zemlje dade "potpuni suverenitet".

Prema njegovu mišljenju, Irak "mora dobiti prigodu da iznese svoje mišljenje" o nazočnosti međunarodnih snaga na svom području nakon prijenosa suvereniteta.

Zebari je u Vijeću rekao da se to mora naći u novoj rezoluciji i da međunarodne snage trebaju ostati nakon prijenosa suvereniteta 30. lipnja.

Priznavši da njegova zemlja nije dostigla potreban stupanj sigurnosti, kazao je da je Iraku još "potrebna pomoć međunarodnih snaga koje će surađivati s iračkim snagama".

"Odlazak međunarodnih snaga doveo bi do posvemašnjeg nereda. Nazočnost međunarodnih snaga omogućit će da se očuva jedinstvo Iraka, da se spriječi svako regionalno upletanje u naše stvari i da se zaštite naše granice", dodao je.

UN-ovo Vijeće sigurnosti raspravlja o nacrtu američko-britanske rezolucije kojom se trebaju utvrditi uvjeti prijenosa suvereniteta na iračku vladu od 30. lipnja. Glasovanja je predviđeno tek za nekoliko dana.

(Hina) xvrad ymaš

Pročitajte više