HOS-ovcima optužni prijedlog za pjevanje ustaških pjesama i klicanje "Za dom spremni"

Foto: Index

POLICIJA je jučer u Kninu, gledajući marš pripadnika IX. bojne HOS-a Rafael vitez Boban niz glavnu gradsku ulicu, utvrdila obilježja prekršaja članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, što se kažnjava  novčanom kaznom od 50 do 300 DEM ili sa 30 dana zatvora.

Glasnogovornica PU šibensko-kninske Marica Kosor Indexu je potvrdila da je postupak u tijeku, da utvrđuju tko je sve počinio prekršaj i da su neki HOS-ovci čak i dovedeni u policijske prostorije. Uručit će im obavijest o prekršaju, tj. najaviti da će dignuti optužni prijedlog. O sankciji i osnovanosti prijedloga odlučit će potom Prekršajni sud.

Baldasarovi antifašisti: Skejo i HOS-ovci uživaju podršku gradske vlasti u Splitu

Podsjetimo, jučer je u Kninu na proslavi Oluje svoje HOS-ovce poveo ratni zapovjednik Marko Skejo, pukovnik HV-a i istaknuti dužnosnik HČSP-a. Dvadesetak pripadnika bojne nazvane po ustaškom zločincu Bobanu marširalo je i pjevalo ustaške pjesme naočigled policije koja je to sve mirno gledala bez reakcije. Klicalo se "Za dom spremni", barjaktar je nosio zastavu postrojbe sa ispisanim imenom Pavelićevog generala.

Ovo zapravo nije iznenađenje. Skejo i bratija iz HČSP-a redovni su na misama za Pavelića, na skupovima HOS-a na 10. travnja, kada se slavi uspostava NDH i obljetnica osnivanja postrojbe, redovito se kliče ZDS!, dok gradonačelnika Splita Ivo Baldasar šalje delegaciju i cvijeće te sa 50 tisuća kuna iz gradske blagajne potpomaže rad Udruge veterana IX. bojne. Na isplatnoj listi Grada čak se i navodi ime postrojbe nazvane po ustaškom generalu. Baldasar je, braneći neobranjivo, čak otišao toliko daleko da je izjavio da ga Boban intrigira te da su Skejo i družina iz HOS-a - antifašisti! Ove godine je poručio antifašistima da bi možda bilo najbolje da se te stvari više ni ne spominju, jer nas, kako je rekao, svako spominjanje antifašizma vuče prema fašizmu.

Poglavnik za Skeju najveći sin hrvatskog naroda

Skejo je Indexu svojedobno izjavio kako je Pavelić najveći sin hrvatskog naroda, a da su Jasenovac i Gradiška bili bolnice u kojima su stradali samo najteži bolesnici i zakleti neprijatelji hrvatske države. Skejo je nedavno osuđen na uvjetnu kaznu zbog poslovnih malverzacija u tvrtki Alas Za Dom. Prijavili su ga austrijski partneri, do suđenja je vratio sav novac koji je trebao vratiti. Radilo se o nekih milijun kuna.


Pročitajte više