KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Hospitalizirano još 12 zaraženih štićenika doma u Splitu, novo žarište u Kninu

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

IZ DALMACIJE stižu nove informacije o hospitaliziranima zbog zaraze koronavirusom.

Kako doznajemo, u Splitu je u bolnicu prebačeno još 12 štićenika Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici.

Danas potvrđena zaraza koronavirusom kod još 12 štićenika splitskog doma, odmah su hospitalizirani

Njima je danas potvrđena zaraza koronavirusom.

Tijekom popodnevnih i večernjih sati pod svim zaštitnim mjerama prebačeni su u bolnicu na Križinama, gdje se već nalaze štićenici Doma kojima je prošlog tjedna potvrđena zaraza.

Kako smo neslužbeno doznali, nitko od 12 novih hospitaliziranih štićenika nije u teškom stanju iako je riječ mahom o kroničnim bolesnicima. 

Iz Županijskog stožera civilne zaštite poručili su kako se radi o 12 štićenika koji su kao novozaraženi navedeni u jutrošnjem izvještaju Stožera te da za sada nema novih zaraženih. 

Poručili su kako su oni iz sigurnosnih razloga prebačeni u KBC Split.

Ministrica za socijalnu politiku Vesna Bedeković rekla je da je inspekcija ministarstva u petak bila u izvidu u splitskom domu, ali o rezultatima još ne može govoriti dok ne budu gotovi analiza izuzete dokumentacije i sačinjavanje izvješća.

Uz povećanje hospitaliziranih zbog koronavirusa u Splitu, novo se žarište pojavilo u Kninu.

Novo žarište u Kninu, zaraženo 13 medicinara

U Šibensko-kninskoj županiji 14 je zdravstvenih radnika pozitivno na koronavirus, izvijestili su iz Županijskog stožera civilne zaštite.

U OVB-u "Hrvatski ponos" u Kninu 13 je zdravstvenih djelatnika oboljelih od covida-19, a 67 zdravstvenih djelatnika je pod mjerama samoizolacije. U OB-u Šibensko-kninske županije je jedan oboljeli zdravstveni djelatnik i 22 zdravstvena djelatnika su u samoizolaciji.

U šibenskom domu zdravlja jedan je zdravstveni djelatnik pod mjerama samoizolaciji, a u Domu zdravlja Drniš troje.

Iza nas je najbolji dan od početka proljeća kad je riječ o novozaraženima

Najmanje zaraženih koronavirusom od početka proljeća, njih 37, i troje umrlih potvrđeno je u srijedu u Hrvatskoj, gdje je virus prodro u još jedan dom za starije, dok je voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite poručio da još nije vrijeme za popuštanje mjera usmjerenih na suzbijanje zaraze.

Pedeseti dan od pojave virusa u Hrvatskoj, ukupan broj zaraženih porastao je na 1741, dok se crna brojka umrlih od jučer povećala za tri, na ukupno 34, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

U splitskom KBC-u zaraznoj bolesti podlegla je 98-godišnja žena, u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević umro je 73-godišnjak, a u Dubrovniku 74-godišnji štićenik Doma za starije.

Od jučer se oporavilo 58 osoba pa se ukupan broj izliječenih povećao na 473, izvijestio je Nacionalni stožer po čijim se podacima u samoizolaciji trenutno nalazi se 15.059 osoba.

Virus ušao i u zagrebački starački dom

Virus koji teško pogađa stariju populaciju i kronične bolesnike, ušao je nakon Splita, Dubrovnika i još nekih gradova i u jedan zagrebački privatni dom za starije u kojem je zaraženo troje štićenika.

Ravnatelj zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar rekao je da nema informaciju kako je virus ušao u zagrebački dom niti je htio otkriti o kojem se domu radi, osim da skrbi za 110 štićenika. Još se čekaju rezultati testiranja trideset korisnika i deset djelatnika.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak kazao je, vezano za prodor zaraze u dom u Zagrebu da su epidemiološke službe reagirale na vrijeme, te da su nakon otkrivene zaraze, testirani svi zaposlenici, a tijekom dana i ostali štićenici doma.

Nije mu poznato je li završen inspekcijski nadzor ulaska virusa u splitski Dom u Vukovarskoj ulici u kojem je zaraženo nekoliko desetaka štićenika, od kojih je četvero umrlo. 

Mjere produžene, ali moguća su neka popuštanja

Čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović gostujući u RTL-u Danas rekao je kako će se u Hrvatskoj produljiti mjere uvedene zbog koronavirusa, a koje po prvotnoj odluci traju do nedjelje, 19. travnja. No naglasio je da to produženje ne znači da već sljedećeg tjedna, ako epidemiološka situacija bude povoljna, dođe do popuštanje neke od mjera.

Ministar zdravstva Vili Beroš u HTV-ovoj Temi dana izjavio je da će se tek razmišljati o popuštanju mjera, ali i da će se u sljedećem razdoblju razmišljati i kako reaktivirati gospodarstvo. Komentirao je i novi zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Pročitajte više