Hotel zbog kojeg se u Puli proveo referendum dobio lokacijsku dozvolu

Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

HOTEL Valkane, jedan od razloga raspada pulske koalicije (NLFZ-Možemo-SDP), čija je potencijalna gradnja podijelila pulsko stanovništvo na one koji su za i protiv nje, dobio je lokacijsku dozvolu.

Prije dva tjedna lokacijsku je dozvolu izdala pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Ingrid Bulian te je iz nje vidljivo da se uz gradnju hotela predviđa gradnja restorana te pratećih građevina i prostora sportsko-rekreacijske namjene, uključujući krajobrazno i parterno uređenje s vodenim atrakcijama, igralištima i sunčalištima.

Daljnje aktivnosti podrazumijevaju izradu projektne dokumentacije i ishođenje građevinske/građevinskih dozvola u roku od dvije godine od pravomoćnosti lokacijske dozvole, a prema riječima Zorana Kostića, predstavnika investitora, hotel bi trebao biti izgrađen u prvoj polovici 2026. godine. 

Izvadak iz idejnog rješenja

Hotel visine 27 metara na devet etaža

Projektom je predviđeno 180 soba na površini nešto manjoj od 7 tisuća kvadratnih metara (s uključenim bazenom i podzemnom etažom), dok ukupna bruto površina hotela iznosi 24.450 metara kvadratnih. Trebao bi imati maksimalno devet etaža (dvije podzemne i sedam nadzemnih), a maksimalna bi mu visina iznosila 27 metara.

U zoni zelenila planiraju se i prostori za vježbu i rekreaciju, dok se centralnim dijelom planira realizacija kolno-pješačkih putova/staza koji povezuju i čine dostupnim cijeli obuhvat zahvata s gornjeg platoa s ulicom Lungomare.

Tvrtka tužila građansku inicijativu

Inače, radi se o hotelu s pet zvjezdica koji bi se trebao graditi na dijelu Lungomarea, jedine preostale cjelovite šetnice uz pulsku obalu. Ujedno, radi se i o višedesetljetnom okupljalištu svih generacija Puležana, od kojih se dio i pobunio protiv gradnje, pa je tako osnovana Građanska inicijativa koja je pokrenula referendum održan početkom listopada ove godine. Na njega je izašlo 11.065 građana, a da bi bio valjan, potrebno je bilo 50 posto plus jedan glas, odnosno njih 24.357. 

Ipak, iz Inicijative poručuju da nastavljaju s angažmanom iako je protiv troje njezinih najaktivnijih članova investitor u Hotel Valkane pokrenuo tužbu zbog, kako su naveli, klevete.  

Usto, sredinom listopada Inicijativa je uputila zahtjev za priznavanjem svojstva stranke u postupku, koji je odbijen uz obrazloženje da žalba protiv rješenja o odbijanju ne zaustavlja postupak izdavanja lokacijske dozvole.

Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

“Žalili smo se Ministarstvu u žalbenom roku i to pročelnica nije napomenula. Ne znam zašto Grad samo djelomične razloge iznosi i zašto su odbili da budemo stranka u postupku. Mi smo se pozvali na EU rezoluciju o zaštiti pomorskog dobra i ostalog s čime graniči ovaj projekt te uputili žalbu Ministarstvu da nas se uključi u proces izdavanja lokacijske dozvole”, kazao nam je Aleksej Orel iz Inicijative.

Pročitajte više