HP s Europskom komisijom sklopio ugovor vrijedan 37,5 milijuna eura

HP je objavio potpisivanje 48,5 milijuna dolara vrijednog ugovora s Europskom komisijom u konzorciju sa Sterijom.

Ugovor je vezan uz razvoj dvaju središnjih informacijskih sustava, druge generacije Schengenskog informacijskog sustava (SIS II) i Informacijskog sustava Visa (VIS). SIS je najveći svjetski sustav za graničnu kontrolu i policijske informacije, a razvoj SIS-a II predstavlja važan uvjet za ukidanje granične kontrole između trenutnih članica Schengenske zone i 10 članica koje su pristupile Europskoj uniji u svibnju 2004. 

VIS će upravljati zahtjevima za izdavanje viza za ulaz u europske države Schengenske zone. Očekuje se da će godišnje biti više od 20 milijuna zahtjeva za izdavanjem viza i 45 milijuna zahtjeva za provjeru valjanosti izdanih viza.

HP je odabran u konzorciju sa Sterijom i još dvije europske tvrtke – Mummertom iz Njemačke i Primesphereom iz Luksemburga – ne bi li osigurao visokokvalitetan tehnološki model osmišljen za navedena dva informacijska sustava koji će ponuditi najbolju vrijednost za uloženi novac poreznih obveznika.

Uz to, standardno ispitivanje koje je provela Europska komisija pokazalo je da HP-ov model pri oporavku sustava ostaje u punoj funkciji nakon katastrofe, čak i kada su lokacije međusobno udaljene gotovo 800 km. HP se u svom pristupu usredotočio na standardizirane platforme i optimiziranu skalabilnost, što je idealno za rad s više država.

Prema uvjetima sporazuma, konzorcij će Europskoj komisiji osigurati poslužitelje Integrity Superdome utemeljene na najnovijem procesoru Intel tanium, visokokvalitetnu i lako dostupnu pohranu te upravljanje infrastrukturom sustava i poslovnim procesima pomoću softvera HP OpenView.

Unutar konzorcija, HP je zadužen za pružanje trajnih usluga te osiguravanje raspoloživosti i performansi infrastrukture, kao i za trajni nadzor rješenja. Konzorcij će odmah započeti s izradom novih sustava, a Komisija će ih ocijeniti 2007.

Pročitajte više