Hrebak glasao protiv roditelja njegovatelja. Novinar ga pitao je li ga sram

SABORSKI ZASTUPNIK i član vladajuće većine Dario Hrebak (HSLS) gostovao je na N1 Televiziji. S obzirom na to da je prošli tjedan glasao protiv prijedloga Anke Mrak Taritaš da se roditeljima njegovateljima isplaćuje naknada i šest mjeseci nakon smrti djeteta, prvo pitanje koje mu je novinar uputio bilo je: "Je li vas sram?"

"To sigurno nije bio najmudriji potez, ali s jedne strane ti roditelji će za dva ili tri mjeseca imati puno bolji položaj. No to je sve trebalo puno bolje odraditi.

Kad vidite roditelje gore u saboru, i cijeli pritisak javnosti, stvori se takva slika... Nije mi baš svejedno", rekao je Hrebak.

"Sigurno se nisam osjećao ugodno", dodao je.

Pa zašto je onda tako glasao?

"Takav je bio dogovor između klubova, da mi možemo još bolje od prijedloga Mrak Taritaš i da će onda tim roditeljima biti puno bolje za dva-tri mjeseca", odgovara Hrebak.

"Jako loše smo to sve PR-ovski odradili", dodao je.

Podsjetimo, u petak je većina u saboru odbila prijedlog zastupnice Glasa Anke Mrak Taritaš i oporbenih klubova da se izmijeni Zakon o socijalnoj skrbi. Izmjenama bi se roditeljima njegovateljima nakon smrti djeteta koje njeguju omogućilo još šest mjeseci primanja naknade.

Za to da roditelji njegovatelji nakon što im dijete premine idu na burzu, glasalo je 76 saborskih zastupnika, a njih 47 podržalo je prijedlog da nakon smrti djeteta još 6 mjeseci primaju naknadu. Plenković je nakon toga poručio da će roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta dobivati naknadu 10 mjeseci.

Pročitajte više