HRT izgubio na sudu. Stavili sliku dizajnera na vijest da je uhićen Indexov novinar

Ilustracija: Screenshot HRT

HRVATSKA radiotelevizija prije više od dvije godina objavila je u svom središnjem Dnevniku uz vijest da je uhićen Indexov novinar Gordan Duhaček sliku krivog čovjeka - Vedrana Duhačeka. 

Vedran Duhaček je dizajner iz Zagreba koji s Indexovim novinarom nema ništa zajedničko osim prezimena. No HRT je 16. rujna 2019. oko 25 sekundi, kako je utvrđeno na sudu, u krupnom planu držao njegovu sliku uz vijest o uhićenju Indexovog novinara. 

U to je vrijeme novinar Indexa bio na meti policije zbog objava na društvenim mrežama kojima je, kako mu se imputiralo, vrijeđao policiju. Radilo se o poznatoj preradi pjesme Vila Velebita, zbog čega je Duhaček završio na Prekršajnom sudu.

Trebaju mu platiti 15.000 kuna odštete 

"Svi su mislili da sam ja počinitelj tog prekršaja", kazao je na sudu kojem je podnio tužbu protiv HRT-a. Tražio je odštetu zbog objavljene neistine, a sud mu je na kraju nepravomoćnom presudom i dosudio 15 tisuća kuna naknade. HRT će morati platiti i šest tisuća kuna sudskih troškova, piše Telegram

Vedran Duhaček je na sudu rekao kako mu je objava narušila profesionalni ugled i stvorila nemir u obiteljskom životu. 

Dodao je kako ga je dodatno uznemirilo to što je objavljena fotografija s njegovog svjedočenja u postupku zbog ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića. Tamo je davao iskaz jer je u vrijeme tog atentata radio u Nacionalu te je zadobio ozljede prilikom eksplozije. Prisjećanje na to bilo mu je iznimno teško, tvrdio je.

Kako se branio HRT

S HRT-a su priznali pogrešku, no tvrdili su kako nema razloga da Vedranu Duhačeku plate odštetu. Naime, nakon što se dva dana nakon objave spornog priloga obratio glavnom uredniku, objavljen je ispravak sukladno Zakonu o medijima.

"S obzirom na to da je očito da se prilog odnosio na novinara Gordana Duhačeka, a ne na Vedrana Duhačeka smatramo da su njegovi kolege, prijatelji i poznanici zasigurno znali da je prilog o drugoj osobi. Objavljene informacije zato i nisu morale negativno utjecati na Vedrana Duhačeka", uvjeravali su sud predstavnici HRT-a.

Držali krivog čovjeka u krupnom planu 25 sekundi

Sud je na kraju utvrdio da je HRT doista mora platiti odštetu zbog objavljene netočne informacije. "U središnjem Dnevniku ta je informacija bila dostupna jako velikom broju gledatelja. Objava je bila vrlo upečatljiva jer je fotografija Vedrana Duhačeka stajala u krupnom planu oko 25 sekundi.

Osim istog prezimena ta dva čovjeka nemaju ništa zajedničko. No, kako su im i imena slična na gledatelje je to moglo djelovati zbunjujuće, odnosno moglo ih je navesti da pomisle da je uistinu Vedran Duhaček uhićen. Neke je čak i navelo", stoji u nepravomoćnoj presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu na koju HRT još ima pravo žalbe. 

Pročitajte više