HRT za 778 kuna kupio knjige o Isusu, bontonu, traženju sebe i o jedrenju

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

HRVATSKA radiotelevizija je kupila više knjiga postupkom javne nabave, a kao predmet nabave je upisano "Dobri Isus i naivni Krist", što je naziv knjige Phillipa Pullmana,

Knjige su platili 778,08 kuna, a kupili su ih od Naklade Uliks krajem svibnja ove godine. Riječ je, jasno, o nevelikom iznosu, no postavlja se generalno pitanje na što sve troši javna televizija. 

"U romanu Dobri Isus i naivni Krist Pullman nam prepričava dobro poznatu priču o Isusu Kristu i pruža briljantnu novu interpretaciju. Ili kao što sam autor kaže: 'Ova je knjiga misaoni eksperiment kojemu podvrgavam svakoga kršćanskog vjernika: kad bi se mogao vratiti u prošlost i spasiti tog čovjeka od užasne smrti na križu, bi li to učinio ili ne? A ako misliš da bi bilo bolje ostaviti ga da umre – po čemu si ti bolji od Jude?'", stoji u opisu knjige Dobri Isus i naivni Krist na stranicama jedne od knjižara.

Kako se cijena jednog primjerka spomenute knjige u raznim knjižarama kreće oko 150 kuna, moglo se zaključiti kako je HRT kupio najmanje pet istih knjiga o Isusu Kristu. 

Objašnjenje s HRT-a

HRT smo pitali koliko su točno knjiga Dobri Isus i naivni Krist kupili i što će im. 

Koliko su primjeraka nabavili nam nisu odgovorili, no poslali su svoje objašnjenje za kupnju knjiga religijske tematike. 

"Hrvatska radiotelevizija periodički nabavlja knjige iz raznih područja (ekonomija, politika, povijest, kultura, religija, mediji, informatika, znanost itd.) za potrebe programa, odnosno pripreme naših novinara za razgovore sa sugovornicima u pojedinim emisijama. Knjige su naime dio bogatog fundusa knjižnice HRT-a.

HRT također ima i emisiju „Knjiga ili život“ u kojoj se predstavljaju recentni naslovi objavljeni u Republici Hrvatskoj i regiji.

Također, sukladno Zakonu o HRT-u, HRT je dužan ispunjavati svoju javnu funkciju te informirati javnost o političkim, gospodarskim, socijalnim, zdravstvenim, kulturnim, obrazovnim, religijskim, ekološkim, sportskim i drugim događajima i pojavama u zemlji i inozemstvu, stoga je logično nabavljati literaturu iz svih navedenih područja", stoji u odgovoru HRT-a Indexu. 

Naknadno poručili da su ipak kupili samo jednog Dobrog Isusa i naivnog krista, kažu da su kupili još tri knjige o bontonu, traženju sebe i o jedrenju

Nakon što smo im ponovili pitanje koliko je primjeraka knjige kupljeno, stigao je odgovor kako je riječ o više knjiga te da je samo jedna među njima Dobri Isus i naivni Krist. 

Prenosimo i taj odgovor s HRT-a.

"Hrvatska radiotelevizija kupila je jedan primjerak knjige Dobri Isus i naivni Krist u vrijednosti 141,90 plus PDV.

U vrijednosti 778,08 kuna osim gore navedene knjige kupila je i slijedeće: Moderni Bonton za 209,52 kune plus PDV, Tragajući za sobom 141,90 plus PDV i FIU Odiseja 284,76 kuna plus PDV.

Dakle, ukupni iznos naruđbenice je 778,08 kuna  za sve navedene naslove, a ne  za više primjeraka jedne knjige", poručili su s javne televizije. 

HRT inače godišnje uprihodi oko 1,4 milijarde kuna, od toga 1,2 milijarde od prisilne RTV pristojbe.

Pročitajte više