HRT otkazao najavljeno uključenje i najavu prosvjeda "Za satiru spremni!"

Foto: Facebook

"UPRAVO su nam otkazali za danas dogovoreno javljanje/najavu skupa "Za satiru spremni" u Hrvatska uživo na HTV1", objavili su organizatori skupa na službenoj Facebook stranici prosvjeda uz dodatak kako nije riječ o "prvoaprilskoj šali". Informaciju smo provjerili od HRT-a koji tvrde da to nije istina.

HRT ni ne zna kada počinje prosvjed

"Obavješćujemo Vas kako nije točan podatak da je javljanje uživo sa spomenutoga skupa otkazano jer ono u emisiji Hrvatska uživo nije bilo ni predviđeno. Naime, spomenuta emisija s emitiranjem završava u 17.40, a skup počinje tek u 20.00 sati.", stoji u odgovoru HRT-a.

Namjerna ili slučajna pogreška u odgovoru HRT-a je činjenica da skup počinje u 18 sati, a ne kako su napisali u 20 sati. Prema dogovoru javljanje je trebalo biti u 17.20 sati, a emisija Hrvatska uživo ne traje do 17 i 40 sati kako tvrdi HRT u odgovoru Indexu, nego do 17 i 32.

Napad na slobodu izražavanja

Podsjetimo, danas od 18 sati na Zrinjevcu održat će se skup pod nazivom "Za satiru spremni". Program će voditi stand up komičar Ivan Šarić, a skupu su dali podršku News Bar, Sprdex, Nik Titanik, Ja Zmaj, Siniša Mareković, Di su pare?, Ćaća se vrača, Precjednica, Pedja Bajović, a najavljuje se i sudjelovanje brojnih glazbenika i umjetnika.

Inicijativa je formirana povodom sustavnih napada na slobodu izražavanja u javnom prostoru i pokušaja javne stigmatizacije satire kao takve što je kulminiralo cenzurom Montiranog Procesa na HTV-u. Inicijativu čine organizacije civilnog društva udružene u Platformu 112, udruga Domino i Hrvatsko novinarsko društvo, te hrvatski satiričari.

 

Pročitajte više