VIDEO Velik požar u Berlinu, gasi ga 160 vatrogasaca. Šire se otrovni plinovi

Screenshot: X

Danas je izbio velik požar na području tvrtke Diehl Metall u Berlinu. Vatrogasci su upozorili građane na jak dim i otrovne plinove oko tog područja jer je vatra zahvatila kemikalije. 

Adrian Wenzel, glasnogovornik berlinskih vatrogasaca, potvrdio je kako je požar zahvatio četiri kata. "Dio zgrade već se urušio. Gasimo požar samo izvana. Požar se više ne može staviti pod kontrolu iznutra", kazao je. 

Sestrinska tvrtka proizvodi oružje za Ukrajince

Na terenu je trenutno oko 160 vatrogasaca. Spasioci nose zaštitna odijela. "Možemo potvrditi da u zgradi gore i kemikalije. Tu su se skladištili sumporna kiselina i bakreni cijanid. Postoji rizik od stvaranja cijanovodika i posljedične eksplozije", upozorio je Wenzel. 

Prema web stranici, Diehl Metall je "lider u području klasične obrade metala", ali radi i s "progresivnim tehnologijama budućnosti", poput elektromobilnosti i autonomne vožnje automobila. U zgradi zahvaćenoj požarom tvrtka upravlja vlastitim pogonom za galvanizaciju metalnih površina.

Diehl Metall je podružnica njemačke grupe Diehl iz Nürnberga. Sestrinska tvrtka Diehl Defense se bavi proizvodnjom u području protuzračne obrane te surađuje s Bundeswehrom i drugim oružanim snagama. Diehl Defense proizvodi, između ostalog, sustav protuzračne obrane Iris-T SLM, koji su isporučivani i Ukrajini. 

Pročitajte više