HRT: Reagan je veliki prijatelj Hrvata, 10. travnja proglasio je danom neovisnosti

Screenshot: HRT

HRVATSKA radiotelevizija danas je u TV Kalendaru emitirala prilog o bivšem američkom predsjedniku Ronaldu Reaganu.

Reagan je na današnji dan 1980. pobijedio na predsjedničkim izborima, a HRT ga je predstavio kao velikog prijatelja Hrvata zato što je 1968. još kao kalifornijski guverner proglasio 10. travnja danom hrvatske neovisnosti.

Obrazloženje HRT-a

"U nas se malo zna da je Ronald Reagan bio veliki prijatelj Hrvata. Još kao guverner Kalifornije 1968. proglasio je 10. travnja danom hrvatske neovisnosti. Odluku o ne baš sretnom datumu obrazložio je činjenicom da je Hrvatska podvrgnuta jugoslavenskoj sili i teroru i da su joj uskraćena prava na demokratski život, pa čak i na vlastiti jezik u krutom komunističkom režimu", stoji u prilogu TV Kalendara, jedne od najdugovječnijih emisija na HRT-u.

Kao glavni argument Reaganovog prijateljstva prema Hrvatima HRT je naveo njegovo guvernersko proglašenje 10. travnja danom hrvatske neovisnosti. Riječ je o datumu kada je 1941. proglašena Nezavisna Država Hrvatska. Urednik emisije je Leon Rizmaul.

Bilo je još sličnih ispada

Ovo nije prvi takav ispad u TV Kalendaru. Tako je 2016. ubojstvo Aleksandre Zec proglašeno "medijski prenapuhanim". Tadašnji urednik Vladimir Brnardić morao se očitovati te je dobio opomenu.

Prošle je godine TV Kalendar Antu Pavelića predstavio kao vođu HSP-a koji se borio protiv beogradskog nasilja, no nisu napomenuli kako je Pavelić bio ustaški zločinac i poglavnik NDH.

Pročitajte više