HRT u udarnom terminu: "Udarajte žene tamo gdje su najslabije"

Screenshot: HRT

NAKON što su emitirali utakmicu Svjetskog prvenstva između Francuske i Argentine, na HRT-u su danas popodne pustili ono što bi trebao biti humoristični prilog Renea Bitorajca.

Prvi i manji problem u tome je što je riječ o materijalu snimljenom za Europsko prvenstvo u Austriji i Švicarskoj 2008. godine, prije punih 10 godina.

No mnogo je veći problem u tome što je riječ o skandaloznim, seksističkim, kvaziduhovitim skečevima iz serije Zurkina škola navijanja koji su bili problematični i 2008., kada su i snimljeni. Potpuno je neshvatljivo da ih HRT prikazuje i 2018., u godini koju je u svijetu (pa čak i u Hrvatskoj) obilježila borba protiv nasilja nad ženama.

"Obračunajte se s njima - muški"

"Ukoliko su cure ili žene iz protivničkog tabora agresivne, iako niste primitivac koji inače tuče žene, barem ne izvan kuće, obračunajte se s njima - muški. Udarajte žene tamo gdje su one najslabije, a žene su slabe na frajere (pokazuje na sebe, op.a.), lovu, aute i bunde. Zato je novčanikom opalite po labrnji, tak da se od parkiranog auta odbije u izlog krznarije. Ali izbjegavajte takve susrete. Ruske, ukrajinske pa i švedske navijačice mogu biti itekako gostoljubive, ha ha", govori Bitorajac u onome što bi trebao biti duhoviti skeč, a zapravo je krajnje primitivan pokušaj humora na račun nasilja nad ženama. 

U nastavku se objašnjava da ženama nije mjesto nigdje blizu nogometa. 

"Ovo je muški sport u kojem žene ak nisu mažoretkinje nemaju kaj tražit ni na terenu, ni oko njega", govori lik Zurke koji utjelovljuje Bitorajac. 

Primitivni skečevi bili su problematični i prije deset godina, a HRT je danas ponovio baš onaj najskandalozniji

Riječ je o samo jednom dijelu serijala Zurkina škola navijanja koji je i prije deset godina poslan na razmatranje Vijeću za elektroničke medije. Naime, mnogi su tada nastup glumca Renea Bitorajca alias Zurke na državnoj televiziji ocijenili neprihvatljivim, posebno za prime time u kojem je emitiran, kao dio programa posvećenom tadašnjem Europskom prvenstvu.

Lik Zurke tako je pozivao "na lom", "obračun s policajcima", objašnjavao kako isprovocirati protivničke navijače, ali i kako Austrijancu ili Švicarcu što autentičnijim naglaskom reći da je šupak, svinja ili govno. Najskandalozniji je ipak dio u kojem se navijače podučava kako se obračunati sa ženama. 

Baš taj isječak iz Zurkine škole navijanja HRT je odlučio pustiti danas kako bi popunio program. Na kraju skeča u kojem se, među ostalim, tumači što žene najviše boli i kako ih "opaliti po labrnji", Bitorajac savjetuje kakvim kovanicama treba gađati suce i pokazuje kakve ozljede nastaju od toga.

Deset godina nakon što su snimili i prvi put emitirali skandalozne skečeve, televizija koju svi prisilno plaćamo iz svog džepa odlučila je ponoviti svoje "duhovite" lekcije o obračunavanju sa ženama, nasilju prema sucima i vrijeđanju pripadnika drugih nacija. 

Kome je palo napamet emitirati ovakav "humor" 2018. godine?

Bitorajac je očito odradio glumački zadatak, no pravo je pitanje kome je od odgovornih na HRT-u takav sadržaj bio prihvatljiv 2008. godine, a pogotovo kome je to na HRT-u prihvatljivo 2018.

Čak i da je namjera ovakvog priloga parodiranje stereotipnih navijača, ne postoji nikakvo opravdanje da se savjeti za nasilje prikazuju na javnoj televiziji, bez obzira na to što se prodaju pod humor. Skečevi u kojima se nasilje nad ženama tretira kao zabava nemaju opravdanje. "Šaljivo" legitimiranje nasilja nad ženama nema opravdanje. 

Jedno je sigurno - odgovorni za ovakav skandal u nekoj civiliziranoj zemlji sutra bi bili na Zavodu za zapošljavanje.

"Humor" o nasilju nad ženama u godini u kojoj smo ratificirali Istanbulsku

Hrvatsko društvo ove se godine suočavalo s priznavanjem problema nasilja nad ženama i kroz proces ratifikacije Istanbulske konvencije, a javnost je potresao niz slučajeva brutalnih napada na žene koji su završavali i najtragičnije moguće, njihovom smrću.

Posljednji slučaj koji je zgrozio Hrvatsku je brutalno premlaćivanje tinejdžerice iz Zadra koje je počinio 32-godišnji kriminalac, a u kojem su potvrđeni propusti zadarske policije.

"Obračunajte se s njima muški. Udarite žene tamo gdje su one najslabije", istovremeno poručuje HRT gledateljima kroz "duhovite" skečeve, u 2018. godini.

HRT uvijek može niže

Kako se HRT odnosi prema nasilju nad ženama pokazali su i kada su pozvali penzionera, tek diplomiranog filozofa i studenta prava da govore o Istanbulskoj u emisiji koja se, očekivano, pretvorila u freakshow u režiji notorne HRT-ove klerikalne desničarke Karoline Vidović Krišto.

No kad se čini da HRT za naš novac ne može niže, oni izvuku deset godina stare skandalozne skečeve u kojima se gledateljima savjetuje kako "opaliti žene po labrnji".

O ovom skandalu poslali smo upite HRT-u i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, a njihove odgovore objavit ćemo čim ih dobijemo.

Pročitajte više