KORONAVIRUS

Hrvat iz Irske tražio pomoć države, želi se vratiti. Rekli su mu da se snađe?

Foto: 123RF, Goran Stanzl/Pixsell

MINISTARSTVO vanjskih i europskih poslova Hrvatske je, nedugo nakon zatvaranja granica i otkazivanja međunarodnih letova zbog pandemije koronavirusa u ožujku, objavilo da će osigurati organizirani povratak hrvatskih državljana u domovinu za sve koji to žele. 

"Mreža diplomatsko-konzularnih predstavništva Republike Hrvatske neumorno radi na repatrijaciji (povratku) hrvatskih državljana, često u suradnji s drugim državama članicama Europske unije", priopćio je MVEP 21. ožujka.

Na stranicama MVEP-a građane se redovito obavještava o uspješno provedenim akcijama povratka Hrvata iz inozemstva. U priopćenju od 30. travnja tako se navodi da je "do sada repatrirano 1787 hrvatskih državljana te se očekuje repatrijacija još 281 hrvatskog državljana" - iz Makedonije, Maroka, Tunisa, Italije, Poljske, Rusije, Novog Zelanda i drugih država. 

>>Iz Italije se danas vratilo 76 Hrvata

"Svi oni koji se žele vratiti u Hrvatsku su dobrodošli"

"Svi oni koji se žele vratiti u Hrvatsku su dobrodošli", istaknuo je i sam ministar MVEP-a Gordan Grlić Radman u subotu 2. svibnja. 

No dva i pol mjeseca nakon prvog priopćenja o repatrijaciji, neki se hrvatski državljani i dalje ne mogu vratiti u domovinu iz inozemstva. 

Jedan od njih javio nam se, zamolivši nas za anonimnost, i ispričao nam svoje mučno iskustvo s pokušajem povratka u Hrvatsku iz Irske. 

Ovaj Zadranin, koji već neko vrijeme živi i radi u Dublinu, ispunio je predviđeni internetski obrazac sa zahtjevom za repatrijaciju još 31. ožujka, kao što je vidljivo iz preslike automatskog odgovora koji je isti dan dobio. 

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova moli sve hrvatske državljane koji se trenutno nalaze u kriznoj situaciji u inozemstvu, a namjeravaju se vratiti u Republiku Hrvatsku da ispune postavljeni obrazac kako bi ih nadležna diplomatska misija ili konzularni ured mogao kontaktirati i osigurati im odgovarajuće upute i preporuke za siguran povratak", navodi se na službenoj stranici s obrascem.

Na njoj nema govora o tome da hrvatski državljani moraju izložiti "opravdan i žuran" razlog za povratak u Hrvatsku - što je relevantno za informacije u nastavku ovog članka.  
 

"Ova aplikacija je napravljena isključivo zbog onih koji imaju opravdan i žuran razlog za povratak"

No dan kasnije dobio je s iste email-adrese sljedeći odgovor: "Ova aplikacija je napravljena isključivo zbog onih koji imaju opravdan i žuran razlog za povratak u RH. Ukoliko želite ići na godišnji u lipnju onda nikako ne spadate u navedenu kategoriju."

Odgovor ga je neugodno iznenadio jer, kako nam objašnjava, uopće nije naveo odlazak na godišnji odmor kao razlog povratka, već je konzularni ured veleposlanstva Republike Hrvatske u Irskoj tako protumačio njegov zahtjev. 

 

 

"Ne, naravno da ne idem na godišnji, tu sam već 2 godine i napravio sam što sam i imao u planu napraviti i idem doma, možda se vratim (u Irsku), možda ne, ali njih to ne zanima", rekao nam je. 

U početku mu je, kaže, plan bio vratiti se u Hrvatsku u lipnju, što je mogući razlog zašto su iz veleposlanstva zaključili da ovamo dolazi "na godišnji odmor". Njegov glavni razlog za povratak bio je ustvari produljenje osobne iskaznice, što može napraviti samo u Hrvatskoj. Sekundarni razlog bila je i sve lošija situacija na tržištu rada u Irskoj uslijed pandemije i mjera socijalnog distanciranja. On osobno nije ostao bez posla, ali mu je smanjen broj radnih sati. 

Zaposlenik veleposlanstva mu "prijateljski" dao do znanja da ne računa na državu?

Na to im je odgovorio emailom, nakon čega su ga nazvali iz veleposlanstva i rekli kako će ga ipak staviti na popis za organizirani povratak, nastavlja svoju priču. Ali u međuvremenu se u travnju a, zbog eskalacije situacije s pandemijom i blokade međunarodnog prijevoza, predomislio i odlučio vratiti kući ranije, odnosno u svibnju.

Nakon još jednog poslanog emaila iz konzularnog ureda mu se telefonski javio isti zaposlenik koji mu je službeno objasnio proceduru da bi, kaže naš čitatelj, na kraju razgovora neslužbeno i "prijateljski" dao do znanja da od povratka možda neće biti ništa jer Irska nije "kritična" zemlja po pitanju pandemije, odnosno hrvatskih državljana koji se žele vratiti. 

"Tko zna hoće li se skupiti dovoljno ljudi za let", rekao mu je navodno zaposlenik konzularnog ureda u Dublinu. Prioritet su Italija, Španjolska i Njemačka, objasnio mu je navodno i savjetovao ga da radije potraži i ukrca se na komercijalni let - o vlastitom trošku i aranžmanu. 

Veleposlanstvo: Tu se prvenstveno mislilo na zemlje u kojima je puno ozbiljnija situacija

Ostao je, naravno, zatečen takvim odgovorom, a još više i emailom koji je dobio sredinom travnja, a u kojem se navodi da, "iako je bilo govora o repatrijacijskim letovima, tu se prvenstveno mislilo na zemlje u kojima je puno ozbiljnija situacija" te da "u ovom trenutku nemaju nikakvu potvrdu da bi takvi letovi mogli biti organizirani iz Irske". 

Čekao je na pozitivan odgovor, odnosno obavijest o povratku još nekoliko tjedana, ali uzalud. "Nikakvi pozivi, nema nikakvih informacija, nitko nas ni ne spominje", kaže nam.

U međuvremenu mu je i stanodavac poručio da mora iseliti za šest tjedana, a u trenutnoj situaciji posebno je teško naći novi stan u Dublinu. Kako mu je vrijeme izmicalo, u utorak je ponovo nazvao hrvatsko veleposlanstvo u Dublinu.

U razgovoru sa zaposlenicom veleposlanstva doživio je još jedno neugodno iznenađenje u nizu. 

"Gospođa mi kaže da je lista puna odavno, moguće da ima i više nego dovoljno prijavljenih za napuniti avion, da oni čekaju od Zagreba da to organizira i pošalje avion, da nije do njih", prepričava naš čitatelj iz Dublina.

Iz veleposlanstva mu poručili da je odluka na Zagrebu

Potom je dobio i pisani odgovor s istom konstatacijom. "Odluka o organizaciji povratničkog leta (iz Dublina) je na RH", poručeno mu je u mailu iz konzularnog ureda veleposlanstva. Taj je mail, kao i druge o kojima je riječ, Index dobio na uvid od našeg čitatelja. 

A on nije jedini - kako nam je otkrio, razgovarao je s drugim Hrvatima koji su zaglavili u Irskoj i žele se vratiti. 

"Bio sam u kontaktu s njih par, jedan je neki dan otišao (komercijalnim) letom koji traje 24 sata, uz 2 presjedanja, uspio je proći. Problem je što ljudima odgađaju letove. Najgore od svega je to da stavljaju karte u ponudu, znači prodaju ih, ali onda odgode let bez puno objašnjenja jer navodno nisu dužni vraćati novac već daju vaučere koji su ti beskorisni", žali nam se čitatelj.

Na kraju je ipak i sam, nakon što je očito izgubio nadu da će do obećanog povratka u aranžmanu RH doći, kupio kartu za avionski let krajem svibnja.

>>Hrvat zaglavio u Italiji: "U veleposlanstvu su mi rekli da sam dođem do Trsta"

Podsjetimo, o sličnom slučaju s hrvatskim državljaninom koji je zapeo u Italiji pisali smo početkom travnja. Više od mjesec dana kasnije, očito je da s organiziranim povratkom u Hrvatsku i dalje ima ozbiljnih problema. 

Upit o problemima s povratkom u Hrvatsku poslali smo MVEP-u, ali odgovor nismo dobili. Ako ga naknadno ipak dobijemo, objavit ćemo ga. 

Pročitajte više