Hrvat oskvrnuo spomenik na Ovčari sa četiri "S" i natpisom "ovo je Srbija"

ČETIRI ćirilična slova "S" ispisana flomasterom te natpis "Ovo je Srbija"  koji je osvanuo na vratima Spomen-doma Ovčara kod Vukovara, a zatim i u medijima, djelo su 44-godišnjeg Hrvata,  doznaje HRT od Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Vandalizam se dogodio prigodno - nekih 24 sata uoči proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, a zasada nismo uspjeli doznati od policije koji su bili motivi ovog, očigledno, odraslog čovjeka, koji je, čini se, htio da krivnja padne na nacionalnost kojoj ne pripada. Iako su prve informacije govorile kako se ne radi o duševnom bolesniku, vukovarska gradonačelnica je  izjavila kako ima informacije da se radi o psihički oboljeloj osobi.

Neslužbeno se doznaje da je D.R. iz sela Štivice u Brodsko-posavskoj županiji kazao policiji kako je namjerno napisao grafit da bi skrenuo pažnju na sebe.

Sa sobom nosio stvari pokradene sa Spomen-doma

Policija ga je pronašla ujutro kako se kreće cestom između Vukovara i Sotina, i zatražila na uvid njegove osobne dokumente. Imao je sa sobom stvari otuđene s Memorijalnog centra: hrvatska zastava, te križ s pleterom na kojem su visjele krunice branitelja, a koji je skinuo sa Spomen-doma, a potom je policija otkrila i mjesto gdje je odbacio flomaster kojim je ispisao grafite. 

Doznaje se da su ga locirali uz pomoć dojave ljudi koji su primijetili da se toga dana nepoznati muškarac na biciklu stalno kreće oko Spomen-doma, a vandal je navodno i prespavao na jednoj od obližnjih klupica.

Muškarac je uhićen zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo povrede ugleda RH. U tijeku je kriminalistička obrada, a u 11 sati je sproveden istražnom sucu u Vukovaru.

Buljan o opasnoj provokaciji: Riječ je o psihički bolesnoj osobi

Vukovarska gradonačelnica Zdenka Buljan izrazila je žaljenje zbog ovog čina.

"Ni to nas neće obeshrabriti na putu izgradnje tolerancije i zajedništva u gradu Vukovaru", rekla je Buljan za HRT, dodavši da ima informaciju iz policije o uhvaćenom počinitelju i navela da je riječ o psihički bolesnoj osobi.

A.B.
Foto: HRT

Pročitajte više