Hrvat ranjen u Ukrajini danas nije stigao u Hrvatsku i KB Dubrava. Evo zašto

Screenshot: RTL

HRVATSKI državljanin ranjen na bojištu u Ukrajini trebao je večeras stići u KB Dubrava na liječenje, ali ipak nije došao. Povratak Hrvata organizira se u suradnji Ministarstva zdravstva i Ministarstva vanjskih poslova. Ranjenik se prebacuje s bojišta u jugoistočnom dijelu Ukrajine gdje je ranjen prije skoro 14 dana.

Riječ je o mlađem muškarcu koji nije životno ugrožen te koji nije bio dio pukovnije Azov. Dokumentacija se još rješava, doznaje RTL. Kada se dokumentacija riješi, Hrvata će na granici s Mađarskom dočekati vozilo hitne pomoći.

Dr. Toni Kolak iz Klinike za kirurgije KB-a Dubrava kaže kako oni čekaju informacije MVEP-a. Također, rekao je da će Hrvat biti pregledan kao svaki drugi pacijent i da će mu se odrediti liječenje.

Ozljede na bojištu

Dr. Kolak tvrdi da je Hrvat izvan životne opasnosti i da je mobilan. Misli da će liječenje u KB-u Dubrava biti moguće jer se radi o bolnici koja je za vrijeme rata u Hrvatskoj zbrinjavala sve ranjenike. U bolnici imaju sve specijalizacije i mogućnost liječenja svih ozljeda od rata.

Kolak je ratni kirurg i dobro je upoznat s ozljedama na bojištu. Pojašnjava da su najčešće ozljede na bojištu vrlo slične civilnim ozljedama, ali da se razlikuju po masivnosti. Objasnio je da su one najčešće eksplozivne te da je manji broj toplinskih ili strijelnih ozljeda. U 90 posto slučajeva su bile eksplozivne.

"Vojnik vojniku uvijek brzo pruža pomoć. Nema dovoljno sanitetskog osoblja, ali vojnici su prošli prvu pomoć i znaju što je prvi zavoj koji se stavlja u slučaju rane. Znaju reagirati i u slučaju amputacije ekstremiteta", rekao je dr. Kolak za RTL.

Pročitajte više