Hrvati koji su u Japanu ne mogu glasati na izborima. "Idite glasati iz Hrvatske"

Foto: Epa

Hrvatima koji trenutno borave u Japanu onemogućen je izlazak na parlamentarne izbore koji će se održati 17. travnja. Odluka je to Državnog izbornog povjerenstva koja je naišla na negodovanje nekolicine Hrvata koji su trenutno u Tokiju, a planiraju povratak u Hrvatsku.

Hrvatska državljanka u Japanu: Planiram se vratiti u Hrvatsku, imam pravo glasati

Indexu se javila čitateljica iz Hrvatske koja trenutno ima boravište u Tokiju, ali se planira vratiti u Hrvatsku. Ispričala nam je da je, budući da se bliže parlamentarni izbori, u želji da obavi svoju građansku dužnost, kontaktirala hrvatsko veleposlanstvo u Tokiju kako bi dobila informaciju kada će biti otvoreno biralište te kakva je procedura.

Tvrdi da joj je telefonski odgovoreno kako je odlučeno da Hrvati koji su u Japanu neće moći glasati. Kaže da joj je zaposlenica Veleposlanstva s kojom je razgovarala kao rješenje ponudila da glasa iz Hrvatske, na što kaže da očito nije opcija jer, ne samo da živi na drugom kraju svijeta, nego da bi svejedno na osnovu svog prebivališta, koje je u Hrvatskoj, trebala imati pravo glasa.

"Kao državljanki Republike Hrvatske, koja planira i povratak u Hrvatsku u idućih nekoliko godina, izuzetno mi je važno da iskoristim svoje pravo glasa. Izlazak na izbore je moja dužnost i moje pravo i iz tog me razloga iznenadila i razočarala informacija da se izbori u veleposlanstvu u Tokiju neće održati.

Zajednica Hrvata u Japanu je mala, ali nije zanemariva. Smatram da, čak i da se radi o samo jednoj osobi, pravo na glas mora biti omogućeno i izbori se moraju održati u diplomatskom predstavništvu Republike Hrvatske. Nejasnim odgovorima i netransparentnošću ne stvaraju dobar imidž o sebi samima i svojoj funkciji. Svaki punoljetni državljanin ima pravo glasa, i to treba biti bezuvjetno ispoštovano na svakom kraju svijeta." 

DIP: Na temelju zaprimljenih informacija odlučili smo ne odrediti biračko mjesto u Tokiju 

Evo što je Indexu na sve odgovorio DIP.

"Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske određuje biračka mjesta u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništva u suradnji s Povjerenstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova za pripremu i koordinaciju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor na biračkim mjestima u sjedištima diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske, te prilikom određivanja biračkih mjesta u inozemstvu uzima u obzir od njih zaprimljene ocjene o mogućnosti organizacije biračkih mjesta u pojedinim DKP-ovima. 

Na načelnoj razini, možemo vas obavijestiti da se prilikom određivanja biračkih mjesta u inozemstvu uzima u obzir npr. sigurnosna situacija u zemlji primateljici, osiguranje minimalnih uvjeta za imenovanje i rad biračkih odbora, mogućnost osiguravanja tajnosti glasovanja i sl. Na temelju zaprimljenih informacija, Državno izborno povjerenstvo odlučilo da ne odredi biračko mjesto u Tokiju", stoji u odgovoru.

Dodatno smo ih upitali za objašnjenje dijela u kojem kažu kako su na temelju zaprimljenih informacija odlučili da se ne odredi biračko mjesto u Tokiju. Zanimalo nas je o kojim je točno informacijama riječ, no odgovor do objavljivanja ovog članka nismo dobili. 

Poslali smo upit i Veleposlanstvu Hrvatske u Japanu, no njihov odgovor također do objavljivanja ovog članka nismo dobili.

Inače, prema informacijama DIP-a, na zadnjim parlamentarnim izborima koji su se održali u srpnju 2020. godine, u sklopu IX. izborne jedinice, u Japanu je glasalo šest Hrvata.

Pročitajte više