Hrvati ne dočekaju zdravi ni šezdesetu godinu života

Ilustracija: Igor Kralj/PIXSELL

PREMA podacima Eurostata, zdravstvena slika ljudi u Hrvatskoj nije najbolja.

Hrvatice žive zdravije dvije godine više od Hrvata

Naime, Hrvati su u prosjeku lošijeg zdravlja nego građani Europske unije i ne dočekaju u dobrom zdravlju ni šezdesetu godinu.

Najnoviji podaci Eurostata pokazuju da muškarci u Hrvatskoj u prosjeku u dobrom zdravlju žive samo 56,5 godina, a žene dvije godine više - 58,5. Prosjek za muškarce je 63,7, a za žene 64,2 godine.

Na vrhu su Šveđani i Maltežanke

Kod muškaraca su na vrhu Šveđani s prosjekom od 73,7 godina, deset više od europskog prosjeka. Ženski dio pak predvode Maltežanke koje u prosjeku zdrave dočekaju 73,4 godine.

Među europskim zemljama čiji su građani u prosjeku dobrog zdravlja sa 70 godina ili blizu, još su Irska, Norveška i Španjolska. U Irskoj žene u dobrom zdravlju žive 70,4 godine, a muškarci 68,4 godine, u Norveškoj žene su još zdrave sa 69,1 godinom, a muškarci sa 71,7 godina, dok u Španjolskoj i žene i muškarci u prosjeku u dobrom zdravlju žive 68 godina.

Bolji smo od Slovenaca, na dnu su Latvijci

Hrvatska se nalazi u skupini deset europskih država koje po zdravlju drže dno. No, nismo mi najgori - od nas su lošije Latvija, Slovenija , Estonija, Finska, Slovačka, Portugal pa i Austrija, u kojoj žene žive zdravo godinu i pol manje od naših, dok Austrijanci žive tri mjeseca dulje u dobrom zdravlju od Hrvata.

Na samom dnu i kod muškaraca i kod žena je Latvija.

Pročitajte više