FOTO Hrvati u SAD-u i Amerikanci u Hrvatskoj za Index govore o izborima, svi se boje da će Trump pobijediti

Foto: Index

AMERIČKI izbori pomno se prate svugdje u svijetu jer njihov ishod itekako utječe i na sve ostale zemlje. Situacija je poprilično neizvjesna.

Iako je neko vrijeme demokratska kandidatkinja Hillary Clinton bila u značajnoj prednosti ispred republikanskog kandidata Donalda Trumpa, ta se prednost topi. Pogotovo otkako je FBI objavio da pregledava nove mailove u istrazi koju vodi zbog korištenja privatne elektroničke pošte dok je Clinton obnašala dužnost državne tajnice do 2009. do 2013. godine.

Nastoje istražiti je li Clinton prekršila zakon kada je poslovnu komunikaciju obavljala sa svog privatnog servera i putem privatne elektroničke pošte, a ne službene.



Kako dišu Hrvati u SAD-u i Amerikanci u Hrvatskoj?

A kakvo je stanje u SAD-u netom prije izbora koji se održavaju 8. studenog pokušali smo doznati od Hrvata koji žive u SAD-u. Otkrili su nam što misle o izborima te kakva je ondje situacija.

Uz njih smo stupili u kontakt i s Amerikancima koji su doselili u Hrvatsku. Otkrili su nam prate li situaciju u svojoj domovini i što misle tko bi mogao biti Obamin nasljednik.

Danijel iz Novog Vinodolskog u Bostonu živi posljednje dvije godine. Ondje radi kao nogometni trener. Opisao nam je kakva je situacija u državi Massachusetts i kome su oni više naklonjeni.


"Nisam baš pretjerano pratio izbore i vijesti oko toga. Gledao sam jednu debatu i ono što mogu reći je da definitivno ne bi htio vidjeti Trumpa za predsjednika jer je ljigav. Nije ni da je Hillary nešto super, dapače malo me podsjeća na Kolindu što nije baš dobro. Ali definitivno vjerujem da bi ona sigurno bila bolji izbor da predstavlja državu.

Ono što sam definitivno primijetio ovdje u Massachusettsu je da će dosta njih glasati za Trumpa i iskreno to me baš iznenadilo", rekao je Danijel.

Razgovarali smo i s Anamari iz Zagreba koja u New York živi 3,5 godine. Za razliku od Danijela, prati situaciju u zemlji i smatra da je najbolji kandidat bio onaj koji ne sudjeluje više u utrci za Bijelu kuću.

"Posijano je sjeme netolerancije"

"Bez obzira tko pobijedio na ovim izborima, posijano je sjeme netolerancije i nepovjerenja u SAD-u. Tijekom ove predizborne kampanje na vrh je isplivalo toliko neznanja i toga ćemo se teško riješiti. Naime, nevjerojatno je koliko neznanje vlada ovom zemljom. Na vrh su isplivale loše stvari. Ksenofobija nikad nije bila jača. Imigranti se boje što će biti s njima ako Trump dođe na vlast.

Trumpovi pristaše šire nevjerojatnu mržnju i rasizam, dok su Hilaryni navijači skeptici i puni nepovjerenja. Mislim da je najbolje rješenje za Ameriku bio Bernie Sanders", rekla nam je Anamari koja je bila i na Sandersovim skupovima, no kaže kako na žalost nije imao šanse protiv Hillary.

Porazgovarali smo i sa Zdenkom iz Zagreba koja živi u Daytoni, u saveznoj državi Ohio. U SAD je doselila prije 20 godina.

Sve više fanova Trumpa

"Ovdje građani na travnjake ispred kuća stavljaju znakove za koga će glasati. I na žalost ima više Trump znakova", kazala nam je Zdenka.



Kaže kako je Daytona u zadnjih godinu i nešto primila oko 10.000 izbjeglica te da je to razlog velike ksenofobije koja je tamo zavladala.

"Stvar je u tome što su izbjeglice stvarno dobro učinili za grad, pokrenuli su svoje biznise, otvorili radna mjesta, naselili i obnovili zapuštene kuće u kojima su se okupljali narkomani. Tako da su zaista samo dobro napravili. Međutim, bogatim bijelcima smeta jer su druge vjere, jer su žene zamotane i nose burke. Iako nam apsolutno ništa krivo nisu napravili, stanovnici ih ne vole. Porasla je ksenofobija i netolerancija i otud stižu glasovi za Trumpa", objasnila nam je Zdenka, no dodala kako ima i onih koji su za Hillary, a riječ je kaže uglavnom o visokoobrazovanim ljudima.


A što misle o izborima u svojoj domovini porazgovarali smo i s onima koji su je napustili i došli živjeti u Hrvatsku.

Tako smo popričali s Melanie Messina. Ova Amerikanka iz Arkansasa u Zagrebu živi već dvije godine.

Kazala nam je kako nema nimalo vjere niti u jednog kandidata. Smatra kako Clinton i Trump nisu dobar izbor za Ameriku.

"Oboje imaju pravnih problema i donose više problema nego koristi. Jedini koji je nešto vrijedio i koji je imao snage suprotstaviti se korupciji bio je kandidat demokrata Bernie Sanders. Kako god, otkako sam se doselila u Hrvatsku vidim da se ovakve stvari ne događaju samo u Americi", rekla nam je Melanie.

"Ovo je prilično ludo"

A naišli smo i na pravog fana Hillary Clinton.

Tim Bourcier iz Michigana doselio je u Zagreb, no pomno prati zbivanja u SAD-u. Kaže kako je cijela situacija oko izbora poprilično luda.

"Ovo je poprilično ludo, imate nekog kvalificiranog naspram nekog bez iskustva. Utrka je neizvjesna. Ja sam još 2008. glasovao za Hillary Clinton kad se vodila utrka između nje i Obame i uvijek sam za nju.

Vjerujem da je moguće i da Trump dobije izbore, no nadam se da neće. Međutim čak i ako bude predsjednik, on ipak neće moći raditi sve što poželi", rekao nam je Bourcier.

Smatra kako su Trumpovi pristaše ustvari isti oni hipiji iz šezdesetih, riječ je tvrdi o grupi konzervativaca koji protestiraju zbog gubitka radnih mjesta, domova, protestiraju tvrdi i radi imigranata i loše ekonomske situacije te snižavanja plaća.

"Mislim da oni samo osjećaju da su dio nečeg većeg, odnosno opet dio nekog pokreta", rekao je Bourcier.

Pročitajte više