Hrvati u SCG još bez informiranja na hrvatskom

Hrvati u Srbiji i Crnoj Gori (SCG) drže da još nisu ostvarili svoje pravo na informiranje na vlastitom jeziku, stoji među ostalim u pismu koje je predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća u SCG (HNV) Lazo Vojnić Hajduk uputio veleposlaniku SCG u Zagrebu Milanu Simurdiću i ravnatelju HTVa Mirku Galiću u povodu tvrdnje predstavnika srpske manjine u Hrvatskoj i Veleposlanstva SCG da Hrvati u Srbiji imaju "svoju emisiju od 2001. godine" na TV Novi Sad i da njezino emitiranje nije sporno. L

Naprotiv, HNV smatra da rješavanje problema s emitiranjem programa na hrvatskom jeziku na TV NS nije niti započeto, ističe se u pismu Laze Vojnića Hajduka.

"Hrvati u SCG su možda prije Srba u Hrvatskoj otpočeli s emitiranjem svojega programa na državnoj televiziji, no nisu daleko odmakli. Što više, vratili su se unazad 'obogaćeni' novom emisijom koju im netko drugi uređuje i nameće", navodi se u komentaru današnjeg subotičkog tjednika "Hrvatska riječ" koji se detaljno pozabavio ovom temom.

Srpska zajednica u Hrvatskoj i Veleposlanstvo SCG pokrenuli su početkom ožujka inicijativu za utemeljenje programa na srpskom jeziku na HTV-u koju će sami voditi i uređivati.

(Hina) xjsta ybs

Pročitajte više