Hrvatska će se žaliti na presudu Europskog suda o malenoj Madini

Foto: Caritas/Twitter

HRVATSKA će ovih dana podnijeti zahtjev za preispitivanje jedne od za državu najneugodnijih presuda donesenih pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, piše Jutarnji list navodeći da država želi osporiti presudu o maloj Madini.

Zatražit će od Velikog vijeća toga suda da preispita presudu donesenu protiv Hrvatske u slučaju obitelji afganistanske djevojčice Madine Hussiny objavljenu 18. studenoga prošle godine u kojoj je taj sud konstatirao da je hrvatska država prekršila cijeli niz prava te obitelji zajamčenih Međunarodnom konvencijom o ljudskim pravima.

Rok istječe sljedeći tjedan

Vijest da će Hrvatska podnijeti zahtjev za preispitivanje presude potvrdila je voditeljica vladinog ureda za zastupanje Hrvatske pred Sudom u Strasbourgu Štefica Stažnik. Tromjesečni rok za podnošenje zahtjeva istječe 18. veljače, dakle krajem sljedećeg tjedna.

Presudu protiv Hrvatske je u studenom prošle godine donijelo sedmeročlano vijeće toga suda u čijem sastavu je bila i tadašnja hrvatska sutkinja na tome sudu, profesorica na zagrebačkom Pravnom fakultetu Ksenija Turković, a o žalbi će odlučivati Veliko vijeće suda.

Božinović odbio podnijeti ostavku

Pred Europskim sudom za ljudska prava, naime, ne postoji žalba na presudu kao redovan pravni lijek, nego postoji samo instrument koji se zove zahtjev za preispitivanje predmeta pred Velikim vijećem suda (engl. referral request). Za tim instrumentom, međutim, države koje njihovi građani pred tim sudom tuže ne posežu osobito često.

Ideja o mogućem osporavanju ove presude ostala je visjeti u zraku od samog dana njezina objavljivanja 18. studenoga prošle godine, kad je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pred novinarima izjavio da zbog nje ne namjerava podnijeti ostavku, ali i da je ne može komentirati dok je pažljivo ne prouči i dok se ne odluči hoće li Hrvatska zatražiti njezino preispitivanje.

Djevojčicu udario vlak dok se vraćala u Srbiju

Podsjetimo, Europski sud za ljudska prava je odlučio da Hrvatska obitelji djevojčice treba isplatiti odštetu od 40 tisuća eura zbog kršenja Europske konvencije o ljudskim pravima.

Madinu je onda udario vlak, a hrvatska policija je djevojčicu odvela u bolnicu u Hrvatskoj, dok njenoj majci nije dozvolila da ide s njom, nego ju je protjerala prema Šidu na srpskoj strani granice.

MUP Srbije izvijestio je kako je Madina poginula neposredno nakon što su je hrvatski policajci na silu pokušali vratiti u Srbiju.

Odbačena kaznena prijava

Obitelj djevojčice podnijela je kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja. Kaznenu prijavu odbacilo je nadležno državno odvjetništvo, a zatim je obitelj podigla ustavnu tužbu tvrdeći da su zbog neučinkovite istrage smrti Madine povrijeđena njihova ustavna prava.

U tužbi je stajalo i da su izgubljeni ključni dokazi u istrazi, a to su snimke termovizijske kamere kojom su oni bili uočeni te večeri 21. studenoga 2017.

Sud za ljudska prava: Istraga o smrti nije bila učinkovita 

Obitelj je zatim tužila Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava. Prema presudi ovog suda, Hrvatska mora obitelji platiti 40 tisuća eura.

Sud je utvrdio da je "istraga smrti djevojčice bila neučinkovita, da su djeca podnositelja tijekom zadržavanja trpjela loš tretman i da se odluke oko zadržavanja podnositelja nisu temeljito rješavale".

Sud također drži da su "neki podnositelji zahtjeva kolektivno protjerani iz Hrvatske, a da je država ometala učinkovito ostvarivanje prava podnositelja na individualan zahtjev, ograničavajući, između ostalog, pristup odvjetniku".

U presudi se navodi da istražitelji nisu provjerili nedosljednosti u izvještajima policije, a nisu ni usporedili GPS podatke s mobitela obitelji poginule djevojčice s podacima iz policijskog automobila, kako je to predložila pravobraniteljica.

Pročitajte više