"Hrvatska će vjerojatno zatražiti pomoć MMF-a"

PROMJENOM prognoze sposobnosti podmirivanja obveza u domaćoj i stranoj valuti Hrvatske, bonitetska agencija Fitch Ratings je Hrvatskoj smanjila prognozu iz "stabilno" u "negativno".

U agenciji su ocijenili da se stanje u gospodarstvu znatno pogoršalo zbog čega bi Hrvatska mogla zatražiti pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Analitičari Fitch Ratingsa procjenjuju da će se takvo stanje u Hrvatskoj održati između jedne i dvije godine.

Izvješće agencije podsjeća da je monetarna politika u Hrvatskoj pooštrena, a istovremeno je nacionalna središnja banka intervenirala na deviznom tržištu kako bi podržala stabilnost kune. To je, pak, povećalo domaće financijske troškove i uzrokovalo usporavanje gospodarstva.

Prijeti nam porast nezaposlenosti

Ured Svjetske banke u Hrvatskoj izdao je priopćenje u kojem se navodi da je bruto državni proizvod (BDP) u prva tri mjeseca 2009. pao 5,8 posto u odnosu na isto razdoblje 2008. godine.

U uredu procjenjuju da ukupno gospodarstvo ove godine ipak neće toliko potonuti već bi se pad BDP-a trebao kretati u rasponu od 2,7 posto ukoliko turistička sezona bude uspješna i 3,5 posto ukoliko sezona bude loša.

Također u izvješću se navodi da se Hrvatska u krizi dobro držala zahvaljujući stabilnosti financijskog sektora koji je krizu dočekao kapitaliziran i pod nadzorom.

Podaci su izneseni u izvješću "EU10 + Croatia" koje obuhvaća tranzicijske članice EU i Hrvatsku. Riječ o zemljama koje su u recesiji i kojima se prognozira stagnacija rasta i u 2010. godini. Tim zemljama prijeti porast nezaposlenosti sa 6,5 posto u 2008. na čak 10,4 posto u 2010. godini. Konkretno to je povećane s tri na pet milijuna nezaposlenih ljudi.

R.I.
Foto: Index (arhiva)

Pročitajte više