Hrvatska djeca u Londonu na sigurnom, MVPEI nema podataka o mogućim hrvatskim žrtvama

HRVATSKO Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija nema podataka o hrvatskim žrtvama u Londonu. Britanski službeni izvori javljaju o dvanaest poginule osobe, iako je prema nekim izvješćima, moguće da je poginulo više oko 40 osoba.

Kako je za Index potvrdila glasnogovornica Ministarstva Ivana Crnić, Ministarstvo je u stalnom kontaktu s hrvatskim veleposlanstvom u Velikoj Britaniji, kao i s britanskim veleposlanstvom u Zagrebu. Prema dosadašnjim saznanjima, nitko od hrvatskih državljana nije stradao u današnjem bombaškom napadu u Londonu.

Ministarstvo moli građane koji imaju bilo kakve informacije o hrvatskim državljanima u Londonu, ili traže bilo kakve podatke o svojim bližnjima, da se jave Ministarstvu na broj telefona 4569-964.

Generalturist, Jumbo Tours: Hrvatska djeca u Londonu na sigurnom; Croatia Airlines za London redovno

Djeca i mladež iz Hrvatske, koji se posredstvom putničkih agencija Generalturist i Jumbo Tours nalaze u Londonu i okolici na tečajevima stranih jezika su dobro i na sigurnom, te se za sada ne planira prekid njihovog boravka, doznaje se iz tih agencija.

Iz Croatia Airlinesa pak ističu da za sada nemaju otkazan niti jedan let za London nakon današnjih eksplozija, kao i da se jutrošnji redovni let Zagreb-London-Zagreb normalno odvijao.

Za poslijepodnevne letove iz Splita i Dubrovnika za London glasnogovornica Ksenija Žlof je kazala da nisu odgođeni niti otkazani te da će se odvijati po redu letenja, s polascima u 15 sati odnosno 16,30 sati.

Također napominje da za sada nema otkazivanja letova ni za iduće dane.

Iz obje su agencije, preko kojih je i najviše djece otputovalo na tečajeve u London, potvrdili da su svi roditelji djece kontaktirani, kao i da su u razgovorima s pratiteljima djece u Londonu doznali da su djeca na nastavi ili u krugu škola. Napominju da su im zasad jedino otkazani izleti i druge vannastavne aktivnosti.

S Generalturistom je, po riječima glasnogovornice Maje Weber, u Londonu trenutno grupa od 25 djece koji su na tečaju engleskog jezika. Smješteni su u St.Marys College u četvrtoj zoni, koja, dodaje, nije u neposrednoj blizini mjesta serije eksplozija koje su jutros potresle London.

Slično je i sa 65-oro djece koja su na tečajevima preko agencije Jumbo Tours.

Iz Generalturista napominju da za sada nisu otkazani polasci hrvatske djece na tečajeve jezika u Oxford i Cambridge, predviđeni za ovaj vikend.

Direktor zagrebačke agencije Kompas i predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Ivan Pukšar naglašava kako tijekom ljeta iz Hrvatske nema značajnijih turističkih odlazaka u London. Ipak, drži da će se zakazani turistički programi i odlasci u srpnju u tu zemlju najvjerojatnije tijekom idućih nekoliko dana zbog sigurnosnih razloga otkazati.

Pročitajte više