Hrvatska financira izgradnju vrtića za Hrvate u Srbiji

Ilustracija: Dubravka Petric/PIXSELL

U SELU Tavankutu na sjeveru Bačke danas je svečano položen temeljni kamen vrtića s odgojem na hrvatskom jeziku "Anđeli čuvari", što je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs opisao kao djelatnu podršku hrvatske vlade sunarodnjacima u Srbiji koja će se nastaviti.

Izgradnja vrtića u dvorištu župe Presvetog Srca Isusova dio je većeg projekta vrijednog 960.000 eura koji obuhvaća obnovu i opremanje još dva vrtića s odgojem na hrvatskom: Marija Petković – Sunčica i Marija Petković – Biser u Subotici, a financiran je u sklopu posebnog programa potpore Hrvatske obrazovanju na hrvatskom jeziku u Srbiji.  

Ministar Fuchs i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasna Vojnić povodom toga posadili su drvo ispred objekta vrtića, koje, kako je rečeno, simbolizira kapitalni projekt hrvatske vlade pod nazivom Rasti gdje si posijan "kao početak novog rasta i života mjesne i sveukupne hrvatske zajednice u Republici Srbiji".

Svečanosti prisustvovao i predstavnik Hrvata u Srbiji

"Vlada Republike Hrvatske ima razumijevanja, želju i volju pomagati Hrvate u Srbiji i to prepoznaje kao jedan od ključnih elemenata svoje politike", izjavio je ministar Fuchs nakon svečanosti u Tavankutu.

Ističući kako vidi pozitivne pomake u obrazovanju na hrvatskom, ministar je rekao da će se hrvatska vlada i dalje zalagati za izgradnju Hrvatskog školskog centra u Subotici, koji čeka na odluku Grada Subotice, te stipendiranje studenata.

Jasna Vojnić rekla je da novi projekt "podrazumijeva izgradnju i obnovu tri vrtića s cjelovitim programom na hrvatskom jeziku, a u simboličnom smislu novu vidljivu podršku matične domovine našoj zajednici".

Svečanosti je nazočio i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ministar u srpskoj vladi Tomislav Žigmanov, koji je prošle godine inicirao otvaranje linije financijske pomoći Hrvatske Hrvatima u Srbiji.

"Svjedočimo zrelosti svih ključnih aktera"

Ističući kako je početak gradnje vrtića izniman događaj za hrvatsku zajednicu, Žigmanov je ocijenio da je to rezultat uznapredovale suradnje institucija Hrvata u Vojvodini s vladom Hrvatske.

"Ona se nakon financiranja Hrvatskog doma 'Matice' u Subotici razvija i nastavlja na planu izgradnje institucionalnog okvira u području obrazovanja te spremnosti mjesne Katoličke crkve da svoje prostore otvori za svjetovne programe Hrvata", naveo je čelnik DSHV-a.

"Svjedočimo zrelosti odgovora svih ključnih aktera na jedan konkretni izazov s kojima se Hrvati u Tavankutu suočavaju, a voljeli bismo da i vlasti u Gradu Subotici napokon iskažu djelatnu spremnost za izgradnju suradničkih odnosa s institucijama hrvatske zajednice", dodao je.

Vrtići u Subotici s odgojem na hrvatskom dio su obrazovnog sustava hrvatske zajednice u kojem je preko 1000 djece i učenika u pet osnovnih i tri srednje škole. Dio tog sustava je i Lektorat za hrvatski jezik pri Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Pročitajte više