Hrvatska i Albanija potpisale protokol o suradnji u euro-integracijama

HRVATSKA želi biti predvodnik u regiji, a Albanija će iskoristiti hrvatska iskustva u približavanju Europi, rekle su u ponedjeljak u Tirani hrvatska i albanska ministrica europskih integracija, nakon potpisivanja Protokola o suradnji dviju zemalja.

Ministrice Kolinda Grabar-Kitarović i Ermelinda Meksi potpisale su Protokol o suradnji u procesu europskih integracija i pripremile popis aktivnosti u sljedećih godinu dana.

"Razgovarale smo o pitanjima komunikacijske strategije, obrazovanja i haromonizacije zakonodavstva", rekla je ministrica Kolinda Grabar-Kitarović.

Dobivanjem pozitivnog mišljenja Europske komisije Hrvatska je u regiji najdalje odmaknula u približavanju Europi, rekla je ministrica. "Hrvatski cilj je biti predvodnik u području jugoistočne Europe i pokazati (...) građanima jugoistočne Europe da se reformski procesi isplate i to radi sebe, a ne radi Europe", rekla je ministrica Kitarović.

Hrvatska ministrica je izrazila želju za što čvršćom suradnjom, jer Albanija tek uspostavlja Ministarstvo europskih integracija, pa može iskoristiti hrvatska iskustva u tom procesu.

"Rado ćemo iskoristiti hrvatska iskustva u približavanju Europi, a vaša dostignuća smatramo i svojima, jer je to i nama dobar primjer da se upornim radom i reformama može dobiti pozitivan odgovor iz Bruxellesa", rekla je albanska ministrica Ermelinda Meksi.

Ministrica Kitarović susrela se i s albanskim ministrom vanjskih poslova Kastriotom Islamijem.

Pročitajte više