Hrvatska i Armenija za razvijanje odnosa i put u EU

HRVATSKA i Armenija dijele istu europsku viziju, ali suradnja dviju zemalja gotovo ne postoji, ocijenili su u srijedu u Zagrebu hrvatski i armenski ministri vanjskih poslova Tonino Picula i Vartan Oskanijan.

Složivši se da dvije zemlje nemaju razvijene odnose, ministri su se zauzeli za otvaranje suradnje na političkom, gospodarskom, kulturnom i drugim područjima.

Picula je naveo da bi tomu moglo pomoći nekoliko međudržavnih ugovora i sporazuma, o kojima se trenutno pregovara.

"U rastućem armenskom gospodarstvu, iako još uvijek obilježenom prošlošću, ima posla za hrvatske gospodarstvenike, od kojih su neki tamo i otprije", izjavio je Picula nakon sastanka s Oskanianom u Ministarstvu vanjskih poslova.

Armenski ministar složio se da su odnosi dviju zemalja "gotovo nepostojeći", ali imaju veliki potencijal.

Oskanijan je rekao da je glavni cilj Armenije postati "normalnom zemljom", u čemu joj može pomoći proces pristupanja Europskoj uniji. "Po svojoj povijesti i zemljopisnom položaju Amenija ne može ići nigdje drugdje nego u Europu", naglasio je. Dodao je da pritom računa na pomoć Hrvatske, koja ima bogato iskustvo u procesu približavanja Uniji.

Ministri su razgovarali i o međunarodnim pitanjima, o stanju u zakavkaskoj regiji i hrvatskom okružju.

Načelno je dogovoren i uzvratni posjet šefa hrvatske diplomacije Armeniji, u kojem će, najavio Picula, biti i hrvatski gospodarstvenici.

Pročitajte više