Hrvatska i BiH za veću suradnju u znanosti, obrazovanju i sportu

HRVATSKA i Bosna i Hercegovina učvrstit će suradnju u području obrazovanja, znanosti i sporta, najavili su u petak u Sarajevu hrvatski ministar obrazovanja, znanosti i sporta Dragan Primorac i ministar civilnih pitanja BiH Safet Halilović.

Ministar Primorac, koji se nalazi u dvodnevnom posjetu BiH, gdje će posjetiti obrazovne, kulturne i zdravstvene institucije što ih novčano pomaže hrvatska vlada, u Sarajevu je razgovarao s pomoćnim biksupom vrhbosanskim monsinjorom Perom Sudarom, ministrom obrazovanja Federacije BiH Zijadom Pašićem te na kraju sa Safetom Halilovićem, čije ministarstvo koordinira pitanja obrazovanja u BiH na državnoj razini.

Ministar Primorac novinarima je izjavio kako se tijekom razgovora vođenih u BiH uvjerio da nema većih problema u funkcioniranju osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja te da na obrazovni sustav na tim razinama predstavnici hrvatskog naroda u BiH nemaju pritužbi.

I dalje je, međutim, otvoreno pitanje donošenja državnog zakona o visokom obrazovanju, koji bi trebao stvoriti uvjete za ispunjenje odredbi Bolonjske deklaracije, kojoj je pristupila i BiH.

Halilović je najavio kako bi novi prijedlog zakona trebao biti upućen u parlamentarnu raspravu tijekom studenog, a ministar Primorac je kazao kako je dobio čvrsta uvjeravanja da on neće biti na štetu bilo kojega naroda i da se neće donositi pod političkim pritiscima.

Hrvatski su dužnosnici u BiH odbacili prvobitni prijedlog zakona o visokom obrazovanju, za kojega je i Ustavni sud BiH utvrdio kako ugrožava vitalne interese hrvatskog naroda u toj zemlji.

Ministri Primorac i Halilović najavili su u petak kako će s razine dvaju ministarstava potaknuti rad stručnih skupina koje trebaju definirati konkretne oblike suradnje. Već je sada izvjesno kako će se pokušati osigurati stipendije, razmjena studenata i uzajamna priznavanja diploma izdanih u dvije zemlje.

Ministar Primorac podsjetio je kako je Hrvatska i do sada izdvajala značajna sredstva usmjerena prije svega za pomoć hrvatskim institucijama u BiH, a samo u ovoj godini za to je izdvojeno oko 12 milijuna kuna.

Ukupna potpora projektima u području hrvatske kulture i obrazovanja u BiH na godišnjoj je razini od oko 25 milijuna kuna, a još 70 milijuna izdvaja se za financiranje rada obrazovnih ustanova i bolnica poput one u Novoj Biloj ili Sveučilišta u Mostaru.

Pročitajte više