HRVATSKA I SCG ODLUČNE OTVORENA PITANJA RIJEŠITI BILATERALNO

Hrvatska i Srbija i Crna Gora odlučne su otvorena pitanja riješiti bilateralnim putem, a neki sporazumi o kojima pregovaraju dvije strane mogli bi biti gotovi do studenoga, za kada je dogovoren posjet hrvatskog premijera Beogradu, izjavio je u četvrtak Ivo Sanader u Solunu nakon susreta sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom.

"Odlučni smo da otvorena pitanja, a prvenstveno se to odnosi na humanitarna pitanja, riješimo bilateralnim putem", rekao je Sanader novinarima i najavio svoj prvi službeni posjet Beogradu u studenom.

Bit će to prvi susret predstavnika dviju zemalja na premijerskoj razini.

"Brza normalizacija odnosa između Hrvatske i Srbije i Crne Gore nema alternative. Treba svakako zaliječiti rane iz prošlosti, ali, ne zaboravljajući tu prošlost, moramo se usmjeriti ka budućnosti", istaknuo je hrvatski premijer.

Premijer Koštunica kazao je da njegova stranka, kao i stranka hrvatskog premijera, pripadaju istoj političkoj i ideološkoj asocijaciji, tj. europskim pučkim strankama, te da je i to dobar temelj za rješavanje otvorenih pitanja.

"Položaji na kojima se nalazimo u ovom trenutku u državi, omogućavaju nam da poradimo na nečemu što je od izuzetnog značaja, ne samo za dobre odnose između Hrvatske i Srbije, već i za opću stabilnost u regiji. Unapređenje odnosa dviju zemalja u svim aspektima od izuzetnog je značaja, jedna dobra poruka i znak za Europu", rekao je Koštunica.

Dvojica premijera osvrnula su se i na europsku perspektivu matičnih zemalja. Sanader je ponovno istaknuo da je hrvatski status kandidata za članstvo u EU "prednost ne samo za Hrvatsku, već i za sve naše susjede, prvenstveno Srbiju i Crnu Goru".

Premijer Koštunica ustvrdio je da je Hrvatska odmaknula u pitanju približavanja EU, izražavajući zadovoljstvo što njegova zemlja ima podršku kolega iz Hrvatske na istom putu.

"Kada je riječ o procesu kroz koji prolazi Srbija i Crna Gora, radi se o svijesti da cijeli ovaj prostor jugoistočne Europe samo kompletiran u EU predstavlja cjelinu i omogućava da na nemirnom Balkanu napokon zavladaju mir i prosperitet", kazao je Koštunica.

Sanader je uvjeren da će tijekom njegova posjeta Beogradu biti potpisan bilateralni sporazum o zaštiti nacionalnih manjina, što bi, kako je rekao, "bio veliki iskorak u bilateralnim odnosima Hrvatske i SCG".

Dvojica premijera najavila su uzvratni posjet Koštunice Zagrebu čiji vremenski okvir još nije poznat.

Tijekom razgovora dviju strana, koji je trajao dulje od najavljenog, dvojica premijera u jednom su trenutku ostala sama i nastavila razgovore u četiri oka.

(Hina) xvk ydgk

Pročitajte više