Hrvatska ima jedan od najkompliciranijih poreznih sustava na svijetu

Foto: Hina; TMF Group

HRVATSKA ima jedan od najkompliciranijih poreznih sustava na svijetu - nalazi se na 12. mjestu globalne liste, a ispred je i većine konkurentskih zemalja Europske unije. Najjednostavniji porezni sistem među zemljama “nove Europe” ima Bugarska.

S obzirom na to, ne čudi da nas investicije zaobilaze u širokom luku, da imamo vrlo slab ekonomski rast, dok nas zemlje koje su nam nekad gledale u leđa sada sustižu te da smo po mnogim pokazateljima najslabija članica Europske unije.

Prema istraživanju TMF Groupe koje je obuhvatilo 94 zemlje svijeta, Hrvatska se po kompliciranosti poreznog sustava našla na 12. mjestu. Među usporedivim zemljama najbolji rezultat ima Bugarska, koja je na 65. mjestu, a lošiji smo i od Slovačke (23. mjesto), Slovenije (39. mjesto), Bosne i Hercegovine (40. mjesto), Srbije (47. mjesto), Poljske (51. mjesto), Češke (61. mjesto)...

U dijelu izvješća u kojem se komentira situacija u Hrvatskoj kažu da, usprkos reformama, ostajemo i dalje jedna od najoporezivanijih zemalja EU-a.

Navodi se da je Hrvatska reformirala sustav PDV-a i poreza na dobit. Kod poreza na dobit uvedena je snižena stopa od 12 posto za tvrtke s prihodom do 3 milijuna kuna. Navode da su te reforme uvedene kako bi se poboljšala investicijska klima.

Na vrhu globalne ljestvice nalazi se Kina koja trenutno ima najkompliciraniji porezni sustav na svijetu, a slijede Brazil, Turska, Italija, Argentina, Francuska, Bolivija, Kolumbija, Meksiko I Rusija. Hrvatska je odmah iza Vijetnama pa tako imamo kompliciraniji porezni sustav od većine zemalja svijeta.

Pročitajte više