Hrvatska industrija pala peti mjesec zaredom

Foto: FaH

INDUSTRIJSKA je proizvodnja u Hrvatskoj u studenome pala za 0,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već peti mjesec zaredom kako je u silaznoj putanji, premda je pad manji nego mjesec dana prije.

Prema danas objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), industrijska je proizvodnja u studenome skliznula za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na studeni prošle godine pala za 0,8 posto.

To je manji pad nego mjesec dana prije, s obzirom na to da je u listopadu proizvodnja potonula 2,4 posto na godišnjoj razini.

Od kraja prošle godine industrijska je proizvodnja bila vrlo nestabilna pa je u 11 od posljednjih 13 mjeseci zabilježila pad na godišnjoj razini.

"S izuzetkom veljače i lipnja, ovaj visokofrekventni pokazatelj bilježi pad od studenog 2017.", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U studenome je na godišnjoj razini najviše potonula, za 10,8 posto, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, a slijedila je proizvodnja energije s padom od 4 posto.

Proizvodnja kapitalnih proizvoda pala je, pak, za 0,5, a proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,3 posto.

Na godišnjoj razini porasla je samo proizvodnja intermedijarnih proizvoda, za 2,8 posto.

U 2018. moguć prvi pad proizvodnje od 2013.

U prvih 11 mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja bila za 0,5 posto manja nego u istom lanjskom razdoblju.

Ako se i u prosincu nastavi pad proizvodnje, to bi značilo da će u ovoj godini zabilježiti negativnu izvedbu prvi put od 2013. godine.

Lani je industrijska proizvodnja porasla za 1,9 posto.

"Unatoč kontinuiranim negativnim kretanjima u ovoj godini, gdje su samo dva mjeseca zabilježila rast na godišnjoj razini, usporavanje godišnje stope pada te niska baza u posljednjem mjesecu 2017. mogli bi pridonijeti da na razini cijele 2018. industrijska proizvodnja zabilježi stagnaciju", zaključuju analitičari RBA.

Pročitajte više